Ημερίδα για τη 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας

24.03.2005

Ενημερωτική εκδήλωση για τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Προπαρασκευαστικής Δράσης για την Έρευνα στον Τομέα της Ασφάλειας διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στις 6 Απριλίου 2005, στην Αθήνα (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ). Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 3η Μαΐου 2005.

Στόχος της Προπαρασκευαστικής Δράσης, με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006, είναι η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας (προβλεπόμενη περίοδος: 2007-2013). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποστηρίξει διάφορες πολιτικές της ΕΕ, όπως την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την πολιτική στο χώρο της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας.

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων απευθύνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Προβλέπεται η χρηματοδότηση 6-8 έργων που αφορούν τους παρακάτω τομείς:

- Βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας δικτυωμένων συστημάτων από ηλεκτρονική ή υλική απειλή
- Προστασία από την τρομοκρατία
- Βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων
- Εξασφάλιση διαλειτουργικών και ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνίας
- Βελτίωση της ικανότητας αντίληψης των καταστάσεων.

Οι προτάσεις που υποβάλλονται για τους δύο τελευταίους τομείς, οι οποίοι είναι οριζόντιες προτεραιότητες, μπορούν να αφορούν και έναν ή περισσότερους από τους πρώτους τρεις τομείς (κάθετες προτεραιότητες). Δεν αποκλείεται επίσης η επιλογή έργων που καλύπτουν διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς, εφόσον υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση.

Επιπλέον, προβλέπεται η χρηματοδότηση υποστηρικτικών δράσεων που συμβάλλουν στην προετοιμασία του μελλοντικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας ή αφορούν θέματα ανθρώπινων παραγόντων σε σχέση με την ασφάλεια. Οι υποστηρικτικές δράσεις θα απορροφήσουν 2,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό και δεν θα ξεπεράσουν τα 10 έργα. Ενδεικτικά θέματα είναι:

- Ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών και δραστηριοτήτων δικτύωσης και διάδοσης πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια, για τη διαμόρφωση αναγνωρίσιμων ομάδων χρηστών
- Διερεύνηση διαδικασιών, πρακτικών διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και νομικών ρυθμίσεων για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ οργανισμών από διαφορετικά κράτη μέλη
- Μελέτες για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη σχέση ασφάλειας και ιδιωτικού απορρήτου
- Προτυποποίηση εξοπλισμού και υπηρεσιών που συνδέονται με την ασφάλεια
- Μελέτες για τη δυνατότητα από κοινού χρήσης μεγάλων υποδομών για τη διεξαγωγή ερευνών, δοκιμών και αξιολογήσεων στον τομέα της ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι Εθνικοί Εκπρόσωποι του Προγράμματος θα παρουσιάσουν την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Θα παρέμβουν με εισηγήσεις οι εκπρόσωποι των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις θεματικές προτεραιότητες 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας' και 'Αεροναυτική και Διάστημα'. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες για περαιτέρω συζητήσεις με στόχο τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες για την από κοινού υποβολή προτάσεων.