Σχέδιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών παρουσιάσθηκε στη σύνοδο της EGS

15.03.2005

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από θαλάσσια παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) παρουσιάσθηκε στη 18η Σύνοδο των Εθνικών Γεωλογικών Ινστιτούτων (ΕuroGeoSurveys Αssociation - EGS) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Φεβρουαρίου. Στη Σύνοδο συμμετείχαν αντιπρόσωποι και από τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που κατέχει την προεδρεία της EGS για το 2005, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγητής κ. Χαράλαμπος Τσουτρέλης και το διευθυντικό στέλεχος κ. Δημήτρης Γαλανός.

Στόχος της EGS, που εκπροσωπεί περισσότερους από 7.000 γεωεπιστήμονες των κρατών μελών, είναι η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εδραίωση μιας πετυχημένης συνεργασίας κυρίως με τις Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Έρευνας, με στόχο την προώθηση επιστημονικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εκπονήθηκε από εννέα γεωλογικά ινστιτούτα μέλη της EGS, ένα γεωλογικό ινστιτούτο των Η.Π.Α. και από την Συντονιστική Επιτροπή των Γεωεπιστημονικών Προγραμμάτων Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις πιθανότητες να συμβούν παρόμοια φαινόμενα από ασεισμικές παράκτιες ή υποθαλάσσιες κατολισθήσεις στην περιοχή της Μεσογείου, στις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού, στα νορβηγικά φιόρδ και στη Βόρεια θάλασσα.

Η ενεργός συμμετοχή της EGS στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής INSPIRE (Ιnfrastructure for Spatial Information in Europe) και του σχεδίου οδηγίας για την 'Παρακολούθηση των Υπογείων Υδάτων' (Groundwater Monitoring Directive) χαιρετίστηκε και υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη της Συνόδου, ενώ ζητήθηκε η άσκηση πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της μετέχουσας ομάδας εργασίας, για τη διαμόρφωση σαφέστερης πολιτικής στον τομέα της 'Αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων' (Sustainable use of natural resources). Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία INSPIRE ακολουθεί μία περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα έχει ολοκληρωθεί έστω και μερικώς μέχρι το 2007. Σύντομη αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα IGOS, που υποστηρίζεται από διάφορους οργανισμούς (π.χ. Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, UNESCO, κ.α.) και εξετάζει θέματα που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές μεταβολές του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της Συνόδου παρουσιάστηκε, επίσης, σχέδιο λογισμικού για την αξιολόγηση των κινδύνων που προκαλούνται από κατολισθήσεις στο χερσαίο χώρο, όπου η ελληνική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πιλοτική εφαρμογή του σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (BRGM) παρουσίασε πρόταση για την ανταλλαγή νέων επιστημόνων μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων, ώστε να επιτευχθεί αφενός μεγαλύτερη συνεργασία και σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και αφετέρου καλύτερη διάχυση της πληροφορίας μεταξύ του ευρωπαϊκού ερευνητικού κόσμου και του κοινού. Η Ελλάδα αποδεχόμενη σχετική πρόταση, συμφώνησε να συμμετάσχει σε σχετική πρόταση στην προσπάθεια ανάπτυξης του νεοσύστατου Ινστιτούτου Γεωλογίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ δήλωσαν ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να μετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας που αφορούν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως π.χ. προστασία των υπογείων υδάτων και των εδαφών, περιαστική γεωλογία, χρήσεις γης, κα. Παράλληλα, ζήτησαν να εξετασθεί η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης της EGS, ώστε σύντομα να ενταχθούν στον οργανισμό χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.