Παρουσίαση της ηλεκτρονικής πύλης για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες

Η ηλεκτρονική πύλη για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες (http://www.infolibraries.gr) θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση 'Οι Λαϊκές Βιβλιοθήκες στο Διαδίκτυο', που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2005, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας, Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, Βιβλιοθηκών και Ιστορικών Αρχείων του ΥΠΕΠΘ και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, στο πλαίσιο του έργου 'Οριζόντια Δράση Δημιουργίας Δικτυακών Τόπων για τις Βιβλιοθήκες' που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας'.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη δικτυακών τόπων επιλεγμένων δημοσίων βιβλιοθηκών που λειτουργούν ως πρότυπα Δημόσια Κέντρα Πληροφόρησης και παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανά νομό της Ελλάδας. Οι δικτυακοί τόποι, που δεν ξεπερνούν τους εκατό, ενημερώνονται δυναμικά μέσω ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) το οποίο στηρίζεται σε σχεσιακή βάση δεδομένων.

Ένας ακόμη στόχος του έργου αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ταυτότητας (Branding) της πύλης πρόσβασης στους παραπάνω δικτυακούς τόπους και στους ηλεκτρονικούς δημόσιους καταλόγους των δημοσίων βιβλιοθηκών. Βασικά στοιχεία για τη δομή και το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων αντλήθηκαν από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των βιβλιοθηκών, στην αύξηση της χρήσης τους και στην εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην εξάλειψη των ανισοτήτων στο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό σύστημα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του έργου.