Διαβούλευση για τη δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας

07.03.2005

Ανοιχτή διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα 'Δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας (ΠΠΚ)' διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Η διαβούλευση απευθύνεται σε ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, πανεπιστήμια, τεχνολογικά πάρκα, συνδέσμους και άλλους φορείς που αναμένεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση των Πόλων. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 15η Μαρτίου 2005.

Στόχος της νέας δράσης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ), είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια μέσω της δικτύωσης των βασικών φορέων που παράγουν έρευνα και αξιοποιούν τα αποτελέσματά της.

Οι Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας θα συσταθούν ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με τη συμμετοχή περιφερειακών ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι δράσεις των ΠΠΚ θα περιλαμβάνουν την ανάλυση και το σχεδιασμό μακροπρόθεσμων πολιτικών για την καινοτομία, καθώς και την υποστήριξη και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε περιφερειακούς οργανισμούς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο. Θα υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, δράσεις για τη σύνδεση επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείs της χώρας, την ανάπτυξη ερευνητικών εργαστηρίων και επιχειρήσεων spin-off , τη διαμόρφωση σύγχρονων εργαλείων για την προώθηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, τη δικτύωση των ερευνητικών φορέων και την επιμόρφωση νέου ερευνητικού δυναμικού.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των επιχειρήσεων (κύκλος εργασιών, εξαγωγές, επενδύσεις σε τεχνολογία, αναβάθμιση λειτουργιών και εξοπλισμού), αλλά και στη μείωση της διαφοράς της καινοτομικής επίδοσης της χώρας από τον κοινοτικό μέσο όρο. Σημειώνεται πως ανάλογες δράσεις έχουν αναπτύξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ιδιαίτερα εξελιγμένες περιφερειακές δομές και συστήματα καινοτομίας, όπως η Γαλλία (pole de competitivite) και η Φινλανδία (regional centers of expertise).

Προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις και παραλείψεις που θα εμπόδιζαν την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος (πιλοτική φάση κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά με πληρέστερη ανάπτυξη κατά την επόμενη, 2007-2013), κρίθηκε σκόπιμο το κείμενο του νέου προγράμματος να αποτελέσει κείμενο διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους.

Πληροφορίες / Υποβολή προτάσεων:
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Δ/νση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού
κα Αναστασία Νικολαΐδου
Ε-mail: anik@gsrt.gr
http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=3767