Εξερεύνηση του Ηλιακού μας Συστήματος στο ΚΔΕΜΤ

Ταξίδι στο Διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μαθητές και μαθήτριες στις εκδηλώσεις της έκθεσης με θέμα 'Εξερευνώντας το Ηλιακό μας Σύστημα' που διοργανώνονται από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ) με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του ΑΠΘ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΚΔΕΜΤ στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2005, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυσικής - 2005 και περιλαμβάνουν:

Έκθεση για το Ηλιακό Σύστημα
Από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου 2005, λειτουργεί φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζει τις πρόσφατες αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA για την εξερεύνηση του Ηλιακού μας Συστήματος και περιγράφει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο συναρπαστικό κόσμο του Διαστήματος. Η έκθεση λειτουργεί: Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 16:00, Σάββατο 18:00 - 20:00 και Κυριακή 11:00 - 13:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εργαστήρια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά
- Διαστημικό εργαστήρι με θέμα 'Αποστολή στον Aρη' θα λειτουργεί από 2 έως 4 Μαρτίου 2005 (10:00 - 16:00) και θα είναι ωριαίας διάρκειας. Πρόκειται για μια ρεαλιστική προσομοίωση αποστολής με ρομπότ στον Aρη, η οποία έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να ζωντανέψει την τεχνολογία, τη μηχανική αλλά και το όραμα της ανθρωπότητας για την κατάκτηση του Διαστήματος. Τα παιδιά που συμμετέχουν θα χωρίζονται ανά δύο σε ομάδες και θα συναγωνίζονται στον προγραμματισμό του εξυπνότερου ρομπότ στον Aρη. - Εργαστήρι κατασκευής πυραύλου: Μικρές ομάδες παιδιών κατασκευάζουν πυραύλους και μαθαίνουν πληροφορίες για την ιστορία τους. Το εργαστήρι θα λειτουργεί καθημερινά κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Παράλληλα, οι ομάδες των παιδιών θα συναρμολογούν ρομπότ και θα διεξάγονται διαγωνισμοί γνώσεων.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9 - 15 ετών. Η συμμετοχή τους σε αυτά γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το ΚΔΕΜΤ (τηλ. 2310 483000).

Ομιλίες
Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες με θέμα την εξερεύνηση του Ηλιακού μας Συστήματος από τους Prof Andrew Coates, Head of Space plasma and Planetary Physics Group, MSSL, University College London και καθηγητή Νικόλαο Σπύρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστρονομίας, Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

Πληροφορίες
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ), Κ. Τάνης, Διευθυντής Λειτουργίας, τηλ.: 2310 483034