Επιστημονική εταιρεία για την ανάπτυξη της Μικρο- και Νανοτεχνολογίας

Mια σημαντικη προσπάθεια για την ανάπτυξη και την τεχνολογική και οικονομική αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού κεφαλαίου στο χώρο της Μικρο- και Νανοτεχνολογίας αποτελεί η ίδρυση της εταιρείας Micro&Nano, η οποία έχει τη νομική δομή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μη κυβερνητικής οργάνωσης, με έδρα το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', το Εργαστήριο Μικροηλεκτρονικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης, το Δίκτυο 'Πράξη', το Εργαστήριο Επιστήμης Επιφανειών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και το Πρόγραμμα Μοριακών & Υπερμοριακών Νανολειτουργικών Υλικών του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. Ιδρυτικά μέλη είναι επίσης 65 Έλληνες επιστήμονες, ενώ όλοι οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Μικρο και Νανοτεχνολογίας μπορούν να εγγραφούν ως μέλη.

Στόχος της Micro&Nano είναι η προαγωγή της Μικρο και Νανοτεχνολογίας (επιστήμης, υλικών, τεχνολογιών, ηλεκτρονικών διατάξεων, κυκλωμάτων και συστημάτων), καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας για τη διεπιστημονική αντιμετώπιση του πεδίου.

Βασικές δράσεις της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάληψη μελετών για θέματα Μικρο- και Νανοτεχνολογίας, με δυνατότητα συνεργασίας με σχετικές εταιρείες ή οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, η εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια, η υλοποίηση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων και η προώθηση της εκλαΐκευσης της γνώσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Προβλέπεται επίσης η αξιοποίηση προγραμμάτων για την έρευνα στους τομείς της Μικρο- και Νανοτεχνολογίας και τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού οργάνωσης, έρευνας και προώθησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Μάθετε Περισσότερα