Συνεργασία στον τομέα της τοπικοποίησης λογισμικού στην Ελλάδα

Mια νέα ομάδα εργασίας με τίτλο 'Τοπικοποίηση και τεκμηρίωση λογισμικού στην Ελλάδα' συστάθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του Η' κύκλου του e-business forum. Αντικείμενο της ομάδας είναι η εκπόνηση μελέτης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα και για την περιγραφή μιας 'καλής πρακτικής' στον τομέα της τοπικοποίησης (localisation) λογισμικού, της προσαρμογής δηλαδή του λογισμικού ώστε να είναι κατάλληλο για την ελληνική πραγματικότητα.

Στη μελέτη θα καταγράφεται η μεταφραστική δραστηριότητα όσον αφορά το λογισμικό και την τεκμηρίωσή του και θα επισημαίνονται μεταφραστικές και ορολογικές ιδιαιτερότητες. Επίσης, θα προσδιορίζονται οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη γλωσσικών εργαλείων για το ελληνικό λογισμικό, καθώς και η μεθοδολογία και οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση εθνικής προσπάθειας τοπικοποίησης και καθιέρωσης ορολογίας.

Η μετάφραση κειμένων και η απόδοση ορολογίας στον τομέα της πληροφορικής, και ειδικότερα όσον αφορά το λογισμικό, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινότητα των ειδικών της πληροφορικής όσο και για τους τελικούς χρήστες. Η διάχυση των νέων τεχνολογιών και η εξοικείωση των πολιτών με τις κάθε είδους νέες εφαρμογές και υπηρεσίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή προσαρμογή του λογισμικού και την ύπαρξη κειμένων και όρων που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και συνέπεια. Σε μια τέτοια βάση μπορεί να θεμελιωθεί ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και να τυποποιηθούν διεργασίες και λειτουργίες, διευκολύνοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη και τη χρήση των πληροφορικών εργαλείων, αλλά και τη σχετική έρευνα και εκπαίδευση.

Απώτερος σκοπός της νέας ομάδας εργασίας του e-business forum, η οποία συντονίζεται από στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), είναι η δημιουργία δομών υποστήριξης και οριζόντιας σύνδεσης των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη και η βελτίωση της ποιότητας στην απόδοση ορολογίας και στη μετάφραση λογισμικού και συναφούς τεκμηρίωσης, μέσα από την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μεταφραστών, επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κοινοτήτων ανάπτυξης λογισμικού.

Στην ομάδα εργασίας καλούνται να συμμετέχουν εξειδικευμένα στελέχη από φορείς, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, και ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, με εμπειρία στον τομέα της μετάφρασης και ορολογίας, της τοπικοποίησης λογισμικού, της τυποποίησης και της γλωσσικής τεχνολογίας

H δεύτερη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας πραγματοποιείται την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005, ώρα 11:00 π.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λ. Βασ. Κωνσταντίνου 48) και είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Σημειώνεται ότι το e-business forum λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2000 ως μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης της πολιτείας με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα για θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό επιχειρείν στην Ελλάδα, τις νέες τεχνολογίες και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή οικονομία.

Μάθετε Περισσότερα