Eθνική προτεραιότητα η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας

26.01.2005

Η χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας και η συνεχής βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο παράγεται η γνώση και μετατρέπεται σε καινοτομία με οικονομικό και κοινωνικό όφελος αποτελούν προτεραιότητα της Πολιτείας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου 2005.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι η βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη, η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η πρόοδος και η ευημερία για όλους τους πολίτες εξαρτώνται από την ικανότητα αξιοποίησης της έρευνας για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ενίσχυση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 'Ανταγωνιστικότητα' και 'Κοινωνία της Πληροφορίας' και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας - οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις προωθούνται από κοινού από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας - καθώς και τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και τους παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας, καλώντας τους να συμπράξουν στην ευρύτερη προσπάθεια για την προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η θεσμική μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό του συστήματος διοίκησης και αξιοποίησης της έρευνας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα εργασίας που θα αποτελέσουν τη βάση για τη νομοθετική εργασία που θα θεσπίζει τα οριζόντια όργανα λήψης αποφάσεων σε πολιτικό, στρατηγικό και διαχειριστικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στόχος είναι η συμμετοχή της έρευνας και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού τομέα, ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των ερευνητικών ιδρυμάτων, η θεσμοθέτηση των κατάλληλων (για το σκοπό αυτό) οργάνων διοίκησης της έρευνας και τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο, και η απελευθέρωση του κλειστού συστήματος της ερευνητικής και επιστημονικής υποδομής της χώρας, με αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης όλης της κλίμακας των ερευνητικών βαθμίδων.

Η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου επισήμανε ότι 'πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνουν όχι μόνο τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και γενικότερα η ευρωπαϊκή λογική. Να μη γίνονται τα ίδια πράγματα από πολλούς ανθρώπους, χωρίς το στοιχείο της κοινωνικής αποτελεσματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα της άμυνας, ενώ η Ευρώπη ξοδεύει για έρευνα το 60% των πόρων που ξοδεύουν οι ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα είναι 10%, ακριβώς γιατί γίνονται πολλές παρόμοιες προσπάθειες χωρίς συντονισμό.'

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος υπογράμμισε ότι: 'Χρειάζεται ριζική αλλαγή στο πλαίσιο της έρευνας και της τεχνολογίας. Σαν μικρή χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, γιατί τότε δεν κάνουμε τίποτα. Μένει να αξιοποιήσουμε τους τομείς που η Ελλάδα λάμπει παγκοσμίως και που οι περισσότεροι ξέρουμε ή πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι. Πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι των μεγάλων ερευνητικών κέντρων και να συνδεθούν με την παραγωγή. Χώρα χωρίς στενή συνεργασία μεταξύ έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής είναι καταδικασμένη στο μαράζωμα'.

Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι στους βασικούς στόχους του Συμβουλίου περιλαμβάνονται οι επαφές με Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και η σύνδεση με μεγάλα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς του Διαστήματος και της Κοσμολογίας, καθώς και της Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας έχει ορισθεί ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, πρώτος αντιπρόεδρος ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος και δεύτερος αντιπρόεδρος ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης.