Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας

01.10.2004

Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) και η καθιέρωσή του ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προωθείται με το Σχέδιο Νόμου για τη 'Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης και ρύθμιση λοιπών θεμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης' που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Η αναβάθμιση του ΕΣΑΑ, το οποίο έως τώρα λειτουργούσε με υπουργικές αποφάσεις, αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην πραγματική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μείωση της ανεργίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Η γνωμοδότηση του ΕΣΑΑ για την εθνική πολιτική ανταγωνιστικότητας θα βασίζεται σε δύο όργανα, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΕΠ.ΕΜ.) και τη Διεύθυνση Προώθησης της Ανταγωνιστικότητας (ΔΙ.Π.Α). Προωθούνται επίσης, η ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου, καθώς και η καθιέρωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα 'Aμιλλα και ανταγωνιστικότητα', και φοιτητικού διαγωνισμού με θέμα 'Εθνική Ανταγωνιστικότητα'.

Βασικοί στόχοι των νέων αυτών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι: η αύξηση της επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη της έννοιας αυτής στην αντίληψη των πολιτών, η προώθηση της καινοτομίας στην παραγωγή, την επικοινωνία και τις λειτουργίες των επιχειρήσεων και του κράτους, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η εξειδικευμένη κατάρτιση των απασχολούμενων, η ανάπτυξη και συστηματική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της περιφέρειας και η ισόρροπη ανάπτυξη με γνώμονα την κοινωνική συνοχή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση ανακήρυξε το 2005 'Έτος Ανταγωνιστικότητας'. Σημειώνεται πως ο Υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, την ανακήρυξη του έτους 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Μάθετε Περισσότερα