Η ΕΕ χρηματοδοτεί τη δημιουργία ευρωπαϊκών υποδομών 'περιβάλλουσας νοημοσύνης'

Έχετε ποτέ φανταστεί να μπαίνετε στο σπίτι ύστερα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά και αυτομάτως να ανάβει ο θερμοσίφωνας για να κάνετε το μπάνιο σας ή η ηλεκτρική κουζίνα να αρχίζει να ψήνει το αγαπημένο σας φαγητό; Αυτή η εικόνα μπορεί πριν από μερικά χρονιά να ήταν σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σύντομα όμως θα είναι μια πραγματικότητα. Με την τεχνολογική εξέλιξη των λεγόμενων και «έξυπνων» συσκευών να αναπτύσσεται ραγδαία, οι Ευρωπαίοι ειδικοί των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών δεν απέχουν πολύ από την κατασκευή της πρώτης δομημένης με τεχνολογία περιβάλλουσας νοημοσύνης (ambient intelligence) υποδομής για ευρεία χρήση.

Στο άμεσο μέλλον, το οποίο δεν απέχει μακριά από τις ημέρες μας, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει στους χρήστες ένα πλήθος από έξυπνες και εύχρηστες εφαρμογές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα δούμε τους επιτραπέζιους υπολογιστές να αντικαθίστανται από συσκευές που θα μπορούν να ενσωματωθούν ή να προσαρμοσθούν σε οποιοδήποτε χώρο ή αντικείμενο καθημερινής χρήσης.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το όραμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί με 2,3 εκατ. ευρώ το έργο eu-DOMAIN που υλοποιείται στο πλαίσιο της θεματικής προτεραιότητας IST (Information Society Technologies) του 6ου Προγράμματος Πλαισίου. Το τριετές αυτό ερευνητικό έργο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο στοχεύει να δημιουργήσει μια καινοτόμα πανευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα για υπηρεσίες περιβάλλουσας νοημοσυνης που θα συνδυάζει εξελιγμένες τεχνολογίες αιχμής τηλεπικοινωνιών, εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων και υποστήριξης 'υπηρεσιών θέσης' (location based services) με το σημασιολογικό ιστό.

'Φιλοδοξούμε να διασυνδέσουμε χρήστες, συσκευές, κτίρια και περιεχόμενο σε ένα ευέλικτο και ευφυές δίκτυο. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει την παρουσία κάποιου ατόμου και να ανταποκρίνεται με έναν ευφυή και συγχρόνως διακριτικό τρόπο' εξηγούν τα μέλη της κοινοπραξίας που ευελπιστούν να είναι οι πρώτοι που θα αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο έργο συμμετέχουν έντεκα εταίροι από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ).Το ΙΠ-ΙΤΕ είναι ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ονοματοδοσίας Ιnternet [.gr] στην Ελλάδα. Επίσης, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ERCIM, έναν οργανισμό που αποσκοπεί στην προώθηση της Ευρωπαϊκής έρευνας και ανάπτυξης στο χώρο της πληροφορικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών, και φιλοξενεί το Ελληνικό Γραφείο του W3C World Wide Web Consortium - W3C.

'Το eu-DOMAIN θα δώσει τη δυνατότητα σε μετακινούμενους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε 'έξυπνες' συσκευές και υπηρεσίες οπουδήποτε και όταν τις χρειάζονται. Θα επιτρέψει στους παροχείς περιεχομένου να προσφέρουν σε κινητούς χρήστες εξελιγμένες υπηρεσίες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέες μορφές συνεργασίας. Αυτές οι υπηρεσίες θα διανέμονται μέσω δικτύων και συσκευών που θα έχουν πολλαπλές και συγχρόνως διαφορετικές δυνατότητες' αναφέρουν τα μέλη της κοινοπραξίας.

Οι εταίροι του έργου σκοπεύουν σύντομα να υλοποιήσουν τους στόχους του Wireless World Research Forum (WWRF) που δημιουργήθηκε το 2001 από τις εταιρείες Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia και Siemens με σκοπό την συνεχή εξέλιξη της ασύρματης τεχνολογίας. Και ευελπιστούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των εφαρμογών ambient intelligence θα οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δομών και νέων επαγγελματικών ευκαιριών.

Μάθετε Περισσότερα