Έλληνας επικεφαλής στην Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής του GEANT

05.10.2004

Πρόεδρος της Επιτροπής Χάραξης Πολιτικής (Policy Committee) του Πανευρωπαϊκού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού δικτύου Internet υψηλών ταχυτήτων GEANT (http://www.geant.net) εξελέγη για τα επόμενα 2 χρόνια ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Βασίλης Μάγκλαρης. Η ανάληψη καθηκόντων Προέδρου από τον Δρα. Μάγκλαρη, που διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της ΕΔΕΤ Α.Ε. και μέλος της Επιτροπής Χάραξης Πολιτικής του GEANT, ενισχύει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας στο χώρο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δικτύων νέας γενιάς.

Έργο της Επιτροπής είναι η χάραξη πολιτικής για την ανάπτυξη του GEANT και των Ευρωπαϊκών Εθνικών Δικτύων ΄Έρευνας & Εκπαίδευσης (National Research & Education Networks - NRENs) που το απαρτίζουν. To δίκτυο GEANT αποτελείται από 33 ευρωπαικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ/GRNET - http://www.grnet.gr). Σήμερα τρεις χιλιάδες εθνικά ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά και τεχνολογικά ιδρύματα, και άλλοι ερευνητικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί διασυνδέονται στο GEANT, εξυπηρετώντας περισσότερους από 10 εκατομμύρια τελικούς χρήστες.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην αναβάθμιση του GEANT, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία βελτιωμένης υποδομής για τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών NRENs και την υποστήριξη ερευνητικών ομάδων σε διεθνείς συνεργασίες με απαιτητικές προδιαγραφές (π.χ. εφαρμογές Πλέγματος-GRIDs), καθώς και την ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο των δικτυακών υπηρεσιών που παρέχονται στην Ευρώπη.