Kίνητρα για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

20.05.2004

Tην εφαρμογή επιθετικής πολιτικής για την προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με παροχή κινήτρων για την παραγωγή και διάδοση τεχνολογικά καινοτόμων εφαρμογών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Την ανακοίνωση έκανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης, ο οποίος εγκαινίασε τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του EPIA 'Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών', που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου 2004. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες του κλάδου καθώς και από ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι ομιλητές της Συνόδου επισήμαναν την ανάγκη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από ρυπογόνα εισαγόμενα καύσιμα όπως το πετρέλαιο, αντικαθιστώντας τα με εγχώριες και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθούν ισχυρά κίνητρα από την πολιτεία, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται η επιδότηση της τιμής της κιλοβατώρας, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από φωτοβολταϊκά και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς και η σημαντική επιδότηση της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών κυρίως στον οικιακό τομέα.

Αν και η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, είναι προτελευταία στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, κυρίως λόγω έλλειψης κινήτρων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία και ακολουθούν η Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, κ.ά. 

Στη Γερμανία, ο ηλιακός ηλεκτρισμός επιδοτείται με 0,434 έως 0,64 ευρώ ανά κιλοβατώρα, στην Αυστρία 0,47-0,60 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 0,55 ευρώ, στην Κύπρο 0,26 ευρώ, στην Ισπανία 0,21-0,40 ευρώ, ενώ στη χώρα μας μόλις 0,06-0,08 ευρώ.

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Αερίου του Θερμοκηπίου προβλέπει την εγκατάσταση τουλάχιστον 15 MW από φωτοβολταϊκά ως το 2010. Μέχρι το τέλος του 2003 είχαν εγκατασταθεί μόλις 3,25 MW.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης επισήμανε ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν οι ξένες επενδύσεις. Υπολογίζεται ότι έως το 2010 θα απαιτηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει το στόχο της Λευκής Βίβλου για ένταξη των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 20

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι το κεντρογενές αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται στις συμβατικές ενεργειακές πηγές, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε οικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ από τα συμβατικά καύσιμα, λόγω των πολλαπλών επιδοτήσεών τους κατά το παρελθόν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ο κ. Σαλαγκούδης ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει μέτρα για τη σταθερή και ελκυστική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, καθώς και την απόλυτη προτεραιότητα της 'πράσινης' ηλεκτρικής ενέργειας κατά την κατανομή του φορτίου. Η νέα αυτή πολιτική στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων για έργα ΑΠΕ με κριτήρια εθνικού σχεδιασμού ως προς το περιβάλλον, στην ενίσχυση των δικτύων του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στην ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Μάθετε Περισσότερα