ΕΚΤ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε τροχιά συνεργασίας και ανάπτυξης

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο φορείς προβλέπει σημαντικές δράσεις ολοκληρωμένης υποστήριξης της ερευνητικής, επιχειρηματικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας στη χώρα.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) υπογράφηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του ΓΠΑ. Η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, και ο Πρύτανης του ΓΠΑ, καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ερευνητικής, επιχειρηματικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του ΓΠΑ.

Το ΕΚΤ, ως ιδρυτικό μέλος και συντονιστής της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas, καθώς και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» για την έρευνα & καινοτομία, στο πλαίσιο της συνεργασίας θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων στήριξης της ερευνητικής εξωστρέφειας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά, στο Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι άξονες:

  • Δράσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης του ακαδημαϊκού και διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών, των νεοφυών επιχειρήσεων που φιλοξενεί ή/και έχει ιδρύσει το ΓΠΑ, σε θεματικές όπως συμμετοχή σε εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία,  πρόσβαση σε νέες αγορές, ερευνητικές και τεχνολογικές συνεργασίες.
  • Υποστήριξη συμμετοχής σε εκδηλώσεις διμερών επιχειρηματικών ή ερευνητικών συναντήσεων στο πλαίσιο διεθνών εκδηλώσεων ή και άλλων διαμεσολαβητικών εκδηλώσεων (brokerage events) που υποστηρίζονται από το Enterprise Europe Network, εστιάζοντας στον τομέα της αγροδιατροφής.
  • Διάγνωση της καινοτομικής δυναμικής και της ψηφιακής ωριμότητας των νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών του ΓΠΑ μέσα από εξειδικευμένα πιστοποιημένα εργαλεία.
  • Συνεργασία στο πλαίσιο άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποιούνται από το ΕΚΤ (όπως EIT Health, Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, EDIHs κ.ά.) για την υποστήριξη της εγχώριας νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη της επιχειρησιακής συγκρότησης και λειτουργίας του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του ΓΠΑ, προτείνοντας δείκτες παρακολούθησης και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιώντας βάσεις δεδομένων, κ.ά.
  • Υλοποίηση μελετών και αναλύσεων σε εξειδικευμένα αγροδιατροφικά θέματα με σκοπό την κατανόηση των επιμέρους αλυσίδων αξίας, σημείων που επιδέχονται βελτίωση, κ.ά.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στους τομείς των Γεωπονικών Επιστημών. Όραμα του Ιδρύματος αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράλληλα, το όραμά του υλοποιείται σε τρεις άξονες δράσεων με στόχους την Εκπαιδευτική Αριστεία, την Ερευνητική Αριστεία και τη Σύνδεση με την κοινωνία.

Το ΓΠΑ συνεπές προς τον ιστορικό του ρόλο, παρακολουθεί, παρεμβαίνει αλλά και αναπτύσσεται στους ρυθμούς και τις κατευθύνσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και επιστήμης. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της και παρέχει θέσεις και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η έρευνα στο ΓΠΑ στοχεύει στη δημιουργία νέας γνώσης καθώς και στην πρακτική αξιοποίηση της υφιστάμενης σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφής, της περιβαλλοντικής οικολογίας και της αγροτικής οικονομίας μέσω προγραμμάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με απώτερο σκοπό την ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση σχετικών σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το ΓΠΑ είναι ο περιφερειακός κόμβος της πανευρωπαϊκής κοινοπραξίας EIT Food στην Ελλάδα.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, Εθνικό Σημείο Επαφής για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas.

Με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το ΕΚΤ:

  • αναπτύσσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας, την εξωστρέφεια και τη δικτύωση, την ανάπτυξη του δυναμικού καινοτομίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων, και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού,
  • παράγει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας,
  • διεξάγει έρευνες, συλλέγει στοιχεία και παράγει εθνικές στατιστικές σε τομείς της επιστήμης & τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας,
  • αναπτύσσει συστήματα Διακυβέρνησης Δεδομένων που αφορούν το σύστημα έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας προκειμένου να ενισχύεται με στοιχεία και τεκμήρια η άσκηση και η αποτίμηση δημόσιων πολιτικών και να υποστηρίζονται αποφάσεις,
  • είναι ο θεσμικός οργανισμός σε εθνικό επίπεδο για την οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών,
  • συλλέγει, τεκμηριώνει και διαθέτει για περαιτέρω χρήση, ως δημόσια δεδομένα, έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού,
  • παρέχει υπηρεσίες σε πλήθος ελληνικών οργανισμών (βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία) για την οργάνωση και διάθεση προτυποποιημένης και έγκριτης πληροφορίας.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ΓΠΑ