Νέα ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Από τις 15 Απριλίου 2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στον δικτυακό τόπο efiling.obi.gr.

Αλλάζει ο τρόπος κατάθεσης αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), υποβολές πλέον θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Από τις 15 Απριλίου 2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα στον δικτυακό τόπο efiling.obi.gr. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων μερών και εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια του ΟΒΙ για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των σχέσεων με τον εφευρέτη.

Ο ΟΒΙ διευκρινίζει ότι δεν αλλάζει τίποτε από τη νομοθεσία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία. Αλλάζει μόνο ο τρόπος κατάθεσης. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις πλέον αποκλειστικά μέσα από το νέο σύστημα, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται μόνο με χρήση πιστωτικής κάρτας. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι ευπρόσδεκτος στις εγκαταστάσεις του οργανισμού. Εκεί, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού θα έχει τη δυνατότητα καταθέσει την αίτησή του με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση για τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας μπορεί κανείς να αναζητήσει στο Help Desk του ΟΒΙ, τηλεφωνικά στα τηλ. 210 6183692-4 από 09:00 έως 16:00 καθημερινά ή στέλνοντας email στο help_desk@obi.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις εγκαταστάσεις του ΟΒΙ, στην  Κεντρική Διεύθυνση του Οργανισμού και σύντομα στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία μας. Εκεί, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν την αίτησή τους με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα διατίθενται γι’ αυτή τη χρήση.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων. Επίσης, παρέχει τεχνολογική πληροφόρηση από δημοσιευμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας