Ψηφιακή επανάσταση και αλληλεγγύη στην 3η ομιλία των Ανοικτών Διαλέξεων του ΕΚΤ για τα Μεγάλα Δεδομένα και τα Νέα Μέσα

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται με τον μετασχηματισμό δεδομένων μεγάλης κλίμακας σε πολύτιμη τεκμηρίωση.

Στην 3η κατά σειρά ομιλία των Ανοικτών Διαλέξεων-Συζητήσεων "Μεγάλα Δεδομένα, Νέα Μέσα, Ζητήματα Τεκμηρίωσης", που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2019 (18.00-20.00, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας) ο εισηγητής Jürgen Neyer, Professor and Vice-President of International Affairs, Director of the Centre for the Internet and Human Rights (CIHR), European University Viadrina, θα μιλήσει με θέμα "Polanyi, Solidarity and the Digital Revolution" («Polaniy, Aλληλεγγύη και Ψηφιακή Επανάσταση»).   

Η ψηφιακή επανάσταση συχνά αναφέρεται ως η πιο ανατρεπτική  δύναμη της σύγχρονης οικονομίας από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Παρόλα αυτά οι  περισσότερες προσεγγίσεις του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού αποφεύγουν να την χρησιμοποιήσουν ως μια επεξηγηματική μεταβλητή. Η παρουσίαση του J. Neyer, στην οποία θα γίνει αναφορά και στο έργο του οικονομολόγου Karl Paul Polanyi, θα στηριχθεί σε θεωρίες επικοινωνίας και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, για να αναπτύξει το επιχείρημα ότι ο μοντερνισμός έχει καταστήσει την ψηφιακή επικοινωνία έναν όλο και περισσότερο κυρίαρχο τρόπο αλληλεπίδρασης. Παρατηρούμε την ανάδυση μιας νέας ψηφιακής κουλτούρας στην οποία η αλληλεγγύη ανακατασκευάζεται και αποσυνδέεται από τις εθνικές έννοιες. Αρκετοί πολίτες αναπροσανατολίζουν την πολιτική τους ταυτότητα μακριά από εθνικές κοινότητες φαντασίας, επιλέγοντας διεθνικές κοινότητες πρακτικής.

Σύμφωνα με τον J. Neyer, η διαδικασία αυτή δυσχεραίνει την επανατοποθέτηση των πιστεύω, από το εθνικό στο υπερεθνικό επίπεδο της ΕΕ και αντ’ αυτού προωθεί μια διαδικασία στην οποία οι έννοιες του ανήκειν αναπροσανατολίζονται σε λειτουργικές, ειδικές προτιμήσεις. Η αποσταθεροποίηση των αγορών και των κοινωνιών στην Ευρώπη και η έλλειψη αναδιανεμητικής αλληλεγγύης δεν αντικατοπτρίζουν μόνο τη θεσμική παγίδευση της ΕΕ, αλλά μια θεμελιώδη αλλαγή στη δομή της ευρωπαϊκής κοινωνίας. 

H σειρά Ανοικτών Διαλέξεων-Συζητήσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με θέμα «Μεγάλα Δεδομένα, Νέα Μέσα, Ζητήματα Τεκμηρίωσης: Μαθαίνοντας από πρωτοπόρα εγχειρήματα» που εγκαινιάστηκε με την ιδιαίτερα επιτυχημένη ομιλία του Αndreas Fickers για τη Σύγχρονη και Ψηφιακή Ιστορία (Luxembourg Center for Contemporary and Digital History, C2DH) στις 6 Φεβρουαρίου, έχει ως στόχο την ανάδειξη της προβληματικής που σχετίζεται με τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), τα Νέα Μέσα (New Media) και την τεκμηρίωση. Στη 2η διάλεξη, ο Χ. Αρβανιτίδης μίλησε για τα «Μεγάλα δεδομένα, νέα μέσα, νέοι τρόποι διαχείρισης, ανάλυσης και ερμηνείας: Επιτεύγματα και Προκλήσεις».

Ο κύκλος διαλέξεων θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου 2019 (18.00-20.00, στα αγγλικά), με την 4η ομιλία του William Allen, Fellow by Examination in Political and Development Studies, Madgalen College, University of Oxford, Research Officer, Centre on Migration, Policy, and Society (COMPAS), o oποίος θα μιλήσει με θέμα "The Politics of Big Data, Migration, and Mobility".

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται με τον μετασχηματισμό δεδομένων μεγάλης κλίμακας σε πολύτιμη τεκμηρίωση. Μετά από κάθε διάλεξη θα υπάρχει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη (δεν απαιτείται προεγγραφή) και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους τις παρακολουθήσουν.