Οι κορυφαίοι εφευρέτες που τιμήθηκαν με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη 2017

Τα ετήσια βραβεία του EPO, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, απονέμονται σε καινοτόμους εφευρέτες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην κοινωνική εξέλιξη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι κορυφαίοι εφευρέτες για το 2017 βραβεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη (European Inventor Award 2017) σε μία εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Βενετία. Τα ετήσια βραβεία του EPO, απονεμήθηκαν και φέτος για 12η συνεχόμενη χρονιά σε καινοτόμους εφευρέτες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην κοινωνική εξέλιξη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.Μοναδικές και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών, και ειδικότερα όσον αφορά την ιατρική διάγνωση και απεικόνιση, τη δορυφορική πλοήγηση, τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και την ανοσοποίηση, ξεχώρισαν στα φετινά βραβεία.

Περισσότερες από 600 προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της πνευματικής ιδιοκτησίας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν οι εξής νικητές στις επιμέρους κατηγορίες::

  • Βιομηχανία: Jan van den Boogaart kai Oliver Hayden (Ολλανδία/Αυστρία) με την εφεύρεσή τους για ένα γρήγορο τεστ για την ελονοσία (από την οποία χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι ετησίως), το οποίο αποτελεί το πρώτο αυτοματοποιημένο και βασισμένο σε υπολογιστή αιματολογικό τεστ για την ασθένεια αυτή. Με το συγκεκριμένο τεστ, αντί να εξετάζεται η παρουσία παθογόνων της συγκεκριμένης ασθένειας στο αίμα μέσα από μικροσκόπιο, δίνεται βάση στον συνδυασμό 30 αιματολογικών παραμέτρων που δημιουργούν ένα «αποτύπωμα δεδομένων», το οποίο ταχύτατα αναγνωρίζει την ελονοσία με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα.
  • Έρευνα: Laurent Lestarquit, José Ángel Ávila Rodríguez, Günter W. Hein, Jean-Luc Issler και Lionel Ries (Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο) για τις τεχνολογίες βελτίωσης της δορυφορικής πλοήγησης που εφηύραν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ευρωπαϊκό παγκόσµιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (Galileo) παρέχει εξαιρετικής ακρίβειας προσδιορισμό θέσης, ώστε να διευκολυνθεί ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών των υπηρεσιών του.
  • Χώρες εκτός ΕΕ που δεν περιλαμβάνονται στο EPO: James G. Fujimoto, Eric A. Swanson και Robert Huber (ΗΠΑ, Γερμανία) για τις υψηλής ευκρίνειας ιατρικές απεικονίσεις χάρη στην Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) που ανέπτυξαν. Με αυτή την τεχνολογία, οι γιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα για μη παρεμβατική διάγνωση οφθαλμολογικών παθήσεων σε αρχικό στάδιο, καταφέρνοντας να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές και απώλεια οράσεως.
  • Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις: Günter Hufschmid (Γερμανία) για την ανάπτυξη ενός μικρομετροποιημένου κεριού (micronized wax), το οποίο ονομάζεται "Pure" και έχει τη δυνατότητα να απορροφά 7 φορές το βάρος του σε υδροφοβικά υγρά, συνεισφέροντας έτσι στην αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων ή άλλων οικολογικών καταστροφών, όπως τα επικίνδυνα επίπεδα μόλυνσης στο Δέλτα του Νίγηρα.
  • Δημοφιλές Βραβείο: η Adnane Remmal (Μαρόκο), καθηγήτρια βιολογίας, ήταν η φετινή επιλογή του κοινού (119.000 online ψήφοι), για τη συμβολή της στον παγκόσμιο αγώνα κατά των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, χρησιμοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες τοπικών φυτών για να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών, χωρίς αυτά να έχουν επιπλέον παρενέργειες.
  • Eπίτευγμα Ζωής: ο Rino Rappuoli (Ιταλία) βραβεύθηκε για τη συνολική συνεισφορά του στην επιστήμη, καθώς θεωρείται «ο πατέρας του σύγχρονου εμβολιασμού», ως πρωτοπόρος στα συζευγμένα εμβόλια (conjucate vaccines), επειδή έχει συμβάλλει στη δημιουργία νέας γενιάς εμβολίων για ανοσοποίηση, που είναι αποτελεσματικά σε μια σειρά από σημαντικές ασθένειες, όπως η διφθερίτιδα, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και ο κοκκύτης. Οι τεχνικές του άλλαξαν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εμβολίων, περιλαμβανομένης και μιας νέας διαδικασίας γνωστής ως "αντίστροφη μηχανική ανάπτυξη εμβολίων" (reverse vaccinology), που οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων παγκοσμίως εμβολίων με βάση τη μελέτη του γονιδιώματος.

Οι νικητές των Βραβείων Ευρωπαίου Εφευρέτη επιλέγονται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διεθνείς αυθεντίες στους χώρους της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της ακαδημίας και της έρευνας, που εξετάζουν τις προτάσεις με κριτήριο τη συνεισφορά στην τεχνολογική πρόοδο, την κοινωνική εξέλιξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου στην Ευρώπη. Ο νικητής του Βραβείου Δημοφιλίας επιλέγεται από το κοινό, ανάμεσα σε 15 υποψήφιους, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Τα Βραβεία θεσπίστηκαν το 2006 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) και μέσω της βράβευσης κάθε χρόνο σημαντικών εφευρέσεων που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, έχουν ως στόχο να αποδώσουν στους εφευρέτες την αναγνώριση που αξίζουν και να δημιουργήσουν στον χώρο ευγενή άμιλλα. Να σημειωθεί ότι η υποβολή υποψηφιότητας για το 2018 ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Οι προκριθέντες θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2018.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας