Οι κορυφαίοι εφευρέτες που τιμήθηκαν με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη 2016

Τα ετήσια βραβεία του EPO, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, απονέμονται σε καινοτόμους εφευρέτες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην κοινωνική εξέλιξη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι κορυφαίοι εφευρέτες για το 2016 βραβεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη (European Inventor Award 2016) σε μία εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Λισαβόνα. Τα ετήσια βραβεία του EPO, απονεμήθηκαν και φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά σε καινοτόμους εφευρέτες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην κοινωνική εξέλιξη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Μοναδικές, και πολλά υποσχόμενες, τεχνολογίες για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών, ξεχώρισαν στα φετινά βραβεία. 

Στην τελετή απονομής παραβρέθηκαν περίπου 600 καλεσμένοι από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της διανοητικής ιδιοκτησίας και της επιστήμης, ενώ το παρών έδωσαν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa, ο Πρόεδρος του EPO, Benoît Battistelli, και ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Carlos Moedas.

«Η σημερινή τελετή είναι ένας φόρος τιμής στο πνεύμα της καινοτομίας και στο έργο των αφοσιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι, μέσω των εφευρέσεών τους, πραγματοποιούν προόδους για το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO. « Οι εφευρέσεις που βραβεύθηκαν φέτος με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη αποκαθιστούν την ελπίδα σε ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των διαγνώσεων, προστατεύουν το περιβάλλον και σώζουν χιλιάδες ζωές ανθρώπων που βρίσκονται στο δρόμο. Η σημασία και ο αντίκτυπος του έργου τους υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του ευρωπαϊκού συστήματος ευρεσιτεχνιών, για την οικονομική ευρωστία και την τεχνολογική πρόοδο στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Β. Βattistelli.

Οι νικητές των βραβείων είναι οι εξής:

1. Βραβείο Βιομηχανίας: οι Γερμανοί Φυσικοί Bernhard Gleich, Jürgen Weizenecker και η ομάδα τους τιμήθηκαν με το βραβείο, επειδή έθεσαν τις βάσεις για μία νέα κατηγορία στις λύσεις με ιατρική απεικόνιση. Η απεικόνιση μαγνητικών σωματιδίων (Magnetic Particle Imaging, MPI) δίνει τη δυνατότητα για ανεπανάληπτης ποιότητας απεικόνιση σωματικών ιστών σε αληθινό χρόνο. Η μέθοδος αυτή, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της προκλινικής αξιολόγησης, υπόσχεται στο μέλλον να επιτρέψει στους γιατρούς να έχουν στη διάθεσή τους τριδιάστατες εικόνες επιπλοκών στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Βραβείο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ): ο Tue Johannessen, ο Ulrich Quaade, ο Claus Hviid Christensen και ο Jens Kehlet Nørskov από τη Δανία βραβεύθηκαν για την πρωτοποριακή χρήση της αμμωνίας σε στέρεα μορφή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πετρελαιοκινητήρες. Καθώς απελευθερώνεται η αμμωνία μέσα στο σύστημα εξάτμισης των πετρελαιοκινητήρων, μειώνεται η εκπομπή μονοξειδίων του αζώτου, κύριου συστατικού της αιθαλομίχλης. Πρόκειται για μία πραγματική ιστορία επιτυχίας νεοφυούς επιχείρησης που οφείλεται στη χρήση πατενταρισμένων εφευρέσεων.

3. Βραβείο Έρευνας: ο Alim-Louis Benabid από τη Γαλλία, φυσικός και νευροχειρουργός, τιμήθηκε με αυτό το βραβείο, καθώς έφερε επανάσταση στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευρολογικών παθήσεων με τη χρήση υψηλών συχνοτήτων για βαθιά εγκεφαλική διέγερση. Βασιζόμενη σε ελεγχόμενα ηλεκτρικά φορτία που διοχετεύονται μέσω ενός καθετήρα που έχει εμφυτευθεί στο κρανίο του ασθενή, συγγενή προς έναν «εγκεφαλικό βηματοδότη», η μέθοδος του Benabid έχει εξελιχθεί σε πρότυπη θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος περισσότερων από 150.000 ασθενών, οι οποίοι έχουν πλέον αποκτήσει περισσότερο αυτόνομες και ανεξάρτητες ζωές εξαιτίας της εφεύρεσης αυτής.

4. Βραβείο για Μη Ευρωπαϊκές Χώρες: o Robert Langer από τις ΗΠΑ, χημικός μηχανικός, παρέλαβε το βραβείο για την επαναστατική εφεύρεση βιοδιασπώμενων πλαστικών που εμπεριέχουν ισχυρά αντικαρκινικά φάρμακα για ένα νέο επίπεδο στοχοθετημένης χορήγησης. Τα βιοπλαστικά του μπορούν να μορφοποιηθούν σε δισκία γεμάτα με αντικαρκινικά φάρμακα, να εμφυτευθούν ακριβώς πάνω από το σημείο που έχουν αναπτυχθεί όγκοι, οπότε και με τη φυσική διάσπαση του δισκίου θα απελευθερωθεί το φάρμακο με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Οι κατοχυρωμένες με διπλώματα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεις του Langer έχουν αδειοδοτηθεί για χρήση σε περισσότερες από 300 φαρμακοβιομηχανίες, προς όφελος περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων ανά τον κόσμο. Ο Langer, παραγωγικότατος εφευρέτης, ηγείται αυτή τη στιγμή μίας ομάδας με περισσότερους από 100 ερευνητές στο MIT.

5. Βραβείο για Επίτευγμα Ζωής: ο μηχανικός Anton van Zanten (Γερμανία/Ολλανδία), βραβεύθηκε για τη συνεισφορά του στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας αυτοκινήτων, καθώς οι εφευρέσεις του έχουν σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και αποτελούν, πλέον, υποχρεωτικά χαρακτηριστικά ασφαλείας σε νέα αυτοκίνητα. Μέσα από μία 40χρονη καριέρα ως μηχανικός αυτοκίνητων στη γερμανική εταιρεία Robert Bosch, ο van Zanten ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (Electronic Stability Control, ESC), καθώς και άλλες λύσεις που αποτρέπουν τα αυτοκίνητα από το να παρεκκλίνουν της πορείας τους.

6. Βραβείο Δημοφιλίας: η Helen Lee (Ηνωμένο Βασίλειο/Γαλλία), ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Cambridge επιλέχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού για την εφεύρεσή πακέτων ιατρικής διάγνωσης για υποανάπτυκτες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Έχοντας ήδη χρησιμοποιηθεί για να εξεταστούν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, τα αξιόπιστα πακέτα της για άμεση αιματολογική εξέταση και διάγνωση είναι οικονομικά και εύκολα στη χρήση και ικανά να διαγνώσουν μεταδοτικές ασθένειες όπως HIV, ηπατίτιδα Β και χλαμύδια. Η Lee συγκέντρωσε περισσότερες από 36.300 ψήφους ή αλλιώς το 64% των συνολικά 56.700 ψήφων, τις περισσότερες ψήφους που έχει λάβει ποτέ από το κοινό υποψήφιος για European Inventor Award από τότε που εισήχθη αυτή η κατηγορία βραβείου το 2013.

Οι νικητές των Βραβείων Ευρωπαίου Εφευρέτη επιλέγονται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διεθνείς αυθεντίες στους χώρους της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της ακαδημίας και της έρευνας, οι οποίοι εξετάζουν τις προτάσεις με κριτήριο τη συνεισφορά στην τεχνολογική πρόοδο, την κοινωνική εξέλιξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου στην Ευρώπη. Ο νικητής του Βραβείου Δημοφιλίας επιλέγεται από το κοινό, ανάμεσα σε 15 υποψήφιους, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Τα Βραβεία θεσπίστηκαν το 2006 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO). Βραβεύοντας κάθε χρόνο σημαντικές εφευρέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, έχουν ως στόχο να αποδώσουν στους εφευρέτες την αναγνώριση που αξίζουν και να δημιουργήσουν στον χώρο ευγενή άμιλλα. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από European Patent Office