«Watch Out»: Η καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό

Μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν έναν αισθητήρα υπερήχων που τοποθετείται διακριτικά σε καπέλο ή σκούφο σε άτομα με προβλήματα όρασης, ο οποίος προκαλεί μία μικρή προειδοποιητική δόνηση, όταν πλησιάζουν σε εμπόδιο στο ύψος του κεφαλιού τους.

Με μία καινοτόμο έξυπνη συσκευή προειδοποίησης εμποδίων στο ύψος της κεφαλής για άτομα με προβλήματα όρασης, η μαθητική επιχείρηση «Watch Out» κέρδισε το πρώτο βραβείο και ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2017» στον τελικό του 11ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η ομάδα της «Watch Out» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe, που θα πραγματοποιηθεί 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι 25 μαθητές Α’ Λυκείου της «Watch Out», του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ανέπτυξαν μία έξυπνη, πρακτική και οικονομική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, καθώς δεν υπήρχε έως τώρα τρόπος να προστατευθούν από ψηλά εμπόδια. Οι μαθητές της ομάδας δημιούργησαν έναν αισθητήρα υπερήχων που τοποθετείται διακριτικά σε καπέλο ή σκούφο και προκαλεί μία μικρή προειδοποιητική δόνηση, όταν πλησιάζουν σε εμπόδιο στο ύψος του κεφαλιού τους. Είναι ένα προϊόν που κέρδισε το ενδιαφέρον των μελών του Πανελληνίου, αλλά και του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Τυφλών, οι οποίοι δοκίμασαν με επιτυχία το προϊόν, το οποίο υποστηρίζεται θερμά και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία. Κατά την παραλαβή του πρώτου βραβείου, τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά το ΣΕΝ/JA Greece και τους δύο ανθρώπους που τους καθοδήγησαν και τους βοήθησαν σε όλη αυτή τη διαδρομή, την καθηγήτριά τους, Μαρία Δαμαλή, και τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο, Κυριάκο Κελίδη, προϊστάμενο προμηθειών ΤΙΤΑΝ, εργοστασίου Θεσσαλονίκης.  

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Εικονικής Επιχείρησης «Watch Out» έκαναν εκτεταμένη έρευνα και δοκιμές με αυτούς που πραγματικά χρειάζονται το προϊόν τους, «άκουσαν» την αγορά τους και ανέπτυξαν ένα προϊόν ουσιαστικά καινοτόμο που μπορεί να βγει στις αγορές άμεσα, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά μας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά, αρκεί και εμείς να τους στηρίξουμε», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.         

Το Δεύτερο Βραβείο – «Βαc Bake»

Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Bac Bake» του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Τα παιδιά εντυπωσίασαν με την καλαίσθητη, πρωτοποριακή συσκευή που απολυμαίνει από βακτήρια και ιούς, με ακτίνες UV – C,  συσκευές καθημερινής χρήσης (κινητά τηλέφωνα, τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια υπολογιστών, κλειδιά, οδοντόβουρτσες), ενώ χρησιμοποιείται και για το ημι-μόνιμο μανικιούρ. Υπεύθυνοι καθηγητές: Θάνος Καραμήτσας, Ελένη Μαρκοπούλου. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος: Γιώργος Ηγουμενάκης – Learning Assistance Director ERNST &YOUNG.

Το Τρίτο Βραβείο – «GReco»

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην μαθητική Εικονική Επιχείρηση «GReco» που προέκυψε από τη σύμπραξη του 1ου ΓΕΛ και του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, η οποία μετατρέπει οποιοδήποτε ποδήλατο σε ηλεκτρικό ή ηλιακό, εύκολα, γρήγορα και εξαιρετικά οικονομικά. Τα παιδιά επέλεξαν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο που κέρδισε τους παρευρισκομένους. Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο της «Greco», Κωστή Γιαλαμά, ο οποίος κατέκτησε βραβείο Leadership (Ηγετικής Προσωπικότητας). Υπεύθυνοι καθηγητές: Φωτεινή Γραμμουσένη, Αντώνης Ανδρονίκου, Χρήστος Γαργάλας. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος: Μιλτιάδης Βογιατζής, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Στρατηγικής.    

Τέταρτη θέση:  «i-project» Β’ Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης  - Yποτροφία στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας YES  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέμπτη θέση: «Το πουγκάκι» 2ο Γε.Λ. Σταυρούπολης – Υποτροφία στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι τρείς πρώτες ομάδες κέρδισαν και χρηματικό έπαθλο προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις που πήραν την 4η και την 5η θέση κέρδισαν υποτροφίες, προσφορά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

Για πρώτη φορά φέτος απονεμήθηκαν και δύο βραβεία «Leadership-Ηγετικής Προσωπικότητας» σε δύο μαθητές που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό. 

1) Νάσια Βωβού: Αντιπρόεδρος Εικονικής Επιχείρησης «Bac Bake», μαθήτρια Β’ Λυκείου, Κολλέγιο Ψυχικού

2) Κωστής Γιαλαμάς: Πρόεδρος Εικονικής Επιχείρησης «Greco», μαθητής Β’ Λυκείου, 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Επιπλέον, Έπαινος Ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε στους μαθητές Λυκείου από την «Κιβωτό του Κόσμου», που πήραν μέρος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και επέδειξαν μεγάλο ταλέντο και ενθουσιασμό. Τα παιδιά, μέσα από αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να υλοποιήσουν την έξυπνη ιδέα τους να φτιάξουν μολυβοστυλό, μολύβι και στυλό σε ένα, που το ονόμασαν Pen-Pen (pen-pencil). Τα παιδιά παρέλαβαν τον έπαινο μαζί με την παιδαγωγό, υπεύθυνη του προγράμματος Βίκυ Δούκα και τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο Γιάννη Παπαδημητρίου από την MetLife Greece.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που αναπτύσσει πολλά προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός 2017 του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα: της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, του ΣΒΒΕ Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του ΟΠΑ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα του Διαγωνισμού.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΝ/JA Greece