Διαγωνισμός για τις ψηφιακές εφαρμογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων άνω των 60 ετών

Το χρηματικό έπαθλο αντιστοιχεί σε συνολική αξία 50.000€ (το πρώτο βραβείο 35.000€, το δεύτερο 10.000€ και το βραβείο της κριτικής επιτροπής 5.000€) και η υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ακολουθεί αξιολόγηση των προτάσεων από κριτική επιτροπή και ανάδειξη 15 ημιφιναλίστ.

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για το 2ο Βραβείο Smart Ageing με θέμα «Προϊόντα και υπηρεσίες που με τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών θα προσφέρουν υποστήριξη και λύσεις στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, ώστε να τους εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», από τo AAL Programme, σε συνεργασία με το Nesta’s Challenge Prize Centre. 

Το βραβείο θα δοθεί στις προτάσεις για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, θα διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των ατόμων άνω των 60 ετών, συμβάλλοντας στην ενασχόλησή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες, προωθώντας την ενεργό και «ψηφιακά συνδεδεμένη» ωρίμανση του ανθρώπου.

Το Active and Assisted Living (AAL) Programme είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με έδρα τις Βρυξέλλες που στόχο έχει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των άνω των 60 ετών ανθρώπων, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και ως εκ τούτου την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1990 η μέση ηλικία του πληθυσμού ήταν τα 35,2 χρόνια, ενώ το 2010 ήταν τα 40,9 χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ως το 2020. Συγκεκριμένα, το έτος 2020 προβλέπεται ότι το 25% του πληθυσμού της Ευρώπης θα είναι άνω των 65 ετών. Παράλληλα, αυξάνεται εντυπωσιακά ο μέσος όρος ζωής χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της ιατρικής και των επιστημών γενικότερα. 'Ερευνες που διενεργούνται παγκοσμίως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη ηλικιωμένων ανθρώπων για την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή θα βοηθήσει ώστε να παραμείνουν ενεργοί και υγιείς και οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να λειτουργήσουν θετικά προς την τόνωση κοινωνικών σχέσεων, που βελτιώνουν την ευζωία, «συνδέοντας ψηφιακά» ανθρώπους και κοινότητες.

Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή στρατηγικών που θα διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων που μεγαλώνουν και πολλές φορές τεχνολογικά περιθωριοποιούνται, καθώς αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε ψηφιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ενθαρρύνει την εύρεση καινοτομικών λύσεων και το έπαθλο θα επιβραβεύσει τις προτάσεις εκείνες που μπορούν να τονώσουν την ευζωία των ηλικιωμένων και να λειτουργήσουν θετικά προς την σύσφιξη κοινωνικών σχέσεων, «συνδέοντας ψηφιακά» ανθρώπους και κοινότητες.

Το πρόγραμμα AAL καλύπτει θέματα που περιλαμβάνουν την κοινωνική ενσωματώση, την κινητικότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων, τη διαχείριση καθημερινών ενεργειών, την πρόσβαση στην κοινωνία αυτοεξυπηρέτησης, κ.ά.

Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αντιστοιχεί σε συνολική αξία 50.000€ (το πρώτο βραβείο 35.000€, το δεύτερο 10.000€ και το βραβείο της κριτικής επιτροπής 5.000€) και η υποβολή αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ακολουθεί αξιολόγηση των προτάσεων από κριτική επιτροπή και ανάδειξη 15 ημιφιναλίστ. Συγκεκριμένα:

  • Οι αιτούντες πρέπει να έχουν προσχέδιο της πρότασής τους ή να έχουν παράγει δείγμα, ώστε να γίνει σχετική επίδειξη στην επιτροπή τον Μάϊο του 2018.   
  • Η πρόταση θα πρέπει να είναι βιώσιμη επιχειρηματικά και να στοχεύει στην προσέλκυση των πρώτων πελατών μέσα σε 12-18 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2018. Οι προτάσεις θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν τον αριθμό των ηλικιωμένων ανθρώπων που μέσω αυτών συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. 
  • Δεν θα απονεμηθεί βραβείο σε προτάσεις που αφορούν ιατρικές συσκευές ή που επικεντρώνονται αποκλειστικά στις ανάγκες υγείας και περίθαλψης.
  • O διαγωνισμός απευθύνεται σε άτομα, ομάδες και οργανώσεις που βρίσκονται στις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Κροατία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία,  Ελλάδα, Ουγγαρία,  Ιρλανδία,  Ιταλία,  Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα,   Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία,  Ρουμανία, Σλοβεκία,  Σλοβενία, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία.  

Για περισσότερες πληροφορίες και για να συμπληρώσετε την αίτηση μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιστοίχη περσινή διοργάνωση (2016 Smart Ageing Prize) ήταν και η πρώτη που διοργανώθηκε και προσέλκυσε 175 αιτήσεις απο 26 χώρες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από AAL Programme