Νέο σύστημα πρόγνωσης καιρού υψηλής ανάλυσης για την ελληνική ολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας

Το έργο είναι μία προσφορά του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, του ΕΔΕΤ και της GET για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των αθλητών της ελληνικής ομάδας που αγωνίζονται σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Το METEO και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EAA), σε συνεργασία  με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και την εταιρεία Geospatial Enabling Technologies (GET), υποστηρίζουν την ολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας σε σκάφη τύπου καταμαράν ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στις προσπάθειές της να πρωταγωνιστήσει στους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία. Για την αποτελεσματικότερη πληροφοριακή υποστήριξη των αθλητών της ελληνικής ομάδας που αγωνίζονται για διακρίσεις σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ανέπτυξαν ένα σύγχρονο σύστημα πρόγνωσης του καιρού πολύ υψηλής ανάλυσης με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

Το ΑΙΟΛΟΣ-ΡΙΟ2016 είναι ένα σύγχρονο σύστημα αριθμητικής πρόγνωσης καιρού πάρα πολύ υψηλής οριζόντιας ανάλυσης που βασίζεται στο μετεωρολογικό μοντέλο WRF (Weather Research and Forecasting) και καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες μετεωρολογικής πρόγνωσης της ομάδας. Το METEO παράγει, σε καθημερινή βάση, εξειδικευμένες προγνώσεις καιρού με έμφαση στον άνεμο και ανάλυση για κάθε θαλάσσιο αγωνιστικό στίβο, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το μοντέλο επαληθεύεται καθημερινά με ενόργανες και μη παρατηρήσεις που παρέχει η ομάδα ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για την περιοχή των στίβων όπου θα διεξάγονται οι ιστιοδρομίες.

Αναλυτικότερα, οι προγνώσεις που παρέχονται εστιάζουν στο πεδίο του ανέμου, δίχως όμως να περιορίζονται σε αυτό. Η πρόσβαση σε αυτές πραγματοποιείται μέσα από δύο βασικούς δίαυλους, οι οποίοι και σχεδιάστηκαν ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των ιστιοπλόων μας, οι οποίο είναι τα αυτοματοποιημένα ημερήσια μετεωρολογικά δελτία και τα χαρτογραφικά προϊόντα που παρέχουν αποκλειστική πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή χαρτογραφικής απεικόνισης των προγνώσεων πολύ υψηλής (200 m x 200 m) και υψηλής (1 km x 1 km) οριζόντιας ανάλυσης. Οι προγνώσεις παρέχονται εξειδικευμένα για κάθε θαλάσσιο αγωνιστικό στίβο στο Ρίο της Βραζιλίας, αλλά γενικότερα και για την ευρύτερη περιοχή, με υψηλό χρονικό βήμα 30 min.

Οι προγνώσεις που παρέχονται εστιάζουν στο πεδίο του ανέμου, δίχως όμως να περιορίζονται σε αυτό. Με τα δεδομένα και τις απεικονίσεις που τους παρέχονται, οι Έλληνες ιστιοπλόοι μπορούν να εξετάσουν με λεπτομέρεια τις προγνώσεις για το πεδίο του ανέμου, τη θερμοκρασία, τη βροχόπτωση και τη μέση πίεση στη στάθμη της θάλασσας .

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) παρέχει όλες τις απαραίτητες υπερ-υπολογιστικές υποδομές για την ταχεία πραγματοποίηση των προγνώσεων πολύ υψηλής ανάλυσης, μέσω του εθνικού υπερ-υπολογιστή ARIS. Η εταιρεία GET παρέχει σε πραγματικό χρόνο την απεικόνιση των δεδομένων με σύγχρονα εργαλεία διαδικτυακής χαρτογραφίας, με τρόπους που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της ελληνικής αποστολής ιστιοπλοΐας.

Σημειώνεται ότι το ΕΔΕΤ έθεσε σε λειτουργία τον υπερυπολογιστή ΑRIS τον Ιούλιο του 2015, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο έρευνας στους επιστήμονες της χώρας. Στους πρώτους μήνες λειτουργίας, συμπεριελήφθη στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου (top500.org) βάζοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των συστημάτων υψηλών επιδόσεων. Σήμερα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος υπερυπολογιστών PRACE.

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος διατίθενται ώστε να είναι πλήρως αξιοποιήσιμα από όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Ιστιοπλοϊκής Ομάδας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΜΕΤΕΟ, ΕΔΕΤ