COHERENTPAAS: ένα ερευνητικό έργο που απλοποιεί τη διαχείριση δεδομένων υπολογιστικού νέφους

Κάνοντας τη ζωή ευκολότερη για τους προγραμματιστές των εφαρμογών Μεγάλων Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Μια νέα πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαικού ερευνητικού έργου CoherentPaaS, η οποία θα υποστηρίζει την ολοκλήρωση διαφορετικών παρόχων βάσεων δεδομένων κάτω από ένα ενιαίο προγραμματιστικό μοντέλο, προσφέροντας ταυτόχρονα καθολική συνεκτικότητα των δεδομένων καθώς εκτελούνται ταυτόχρονες συνδιαλλαγές μεταξύ των διαφορετικών παρόχων. Στο ερευνητικό αυτό έργο, διάρκειας 3 ετών, συμμετέχει και το εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών (Distributed Knowledge and Media Systems Group) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), μαζί με ακόμα 9 πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις από την Ευρώπη.

Εάν η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά η οποία παρουσιάστηκε από την ΕΕ τον φετινό Μάιο γίνει πραγματικότητα, ο κατακερματισμός στο πεδίο της διαχείρισης δεδομένων θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα. Οι τρέχουσες τεχνικές υπολογιστικού νέφους συχνά θυσιάζουν τη συνοχή των δεδομένων προς όφελος του μεγέθους, με σκοπό να τα βγάλουν πέρα με το τεράστιο μέγεθος των Μεγάλων Δεδομένων που έχουν να χειριστούν. Αυτό κάνει την ανάπτυξη εφαρμογών -όπου ισχυροί μηχανισμοί ασφαλείας είναι απαραίτητοι- μία πολύ δύσκολη και χρονοβόρα εργασία.

Το γεγονός αυτό μέχρι τώρα έχει επιβραδύνει τους προγραμματιστές των εφαρμογών Μεγάλων Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, καθώς χρειάζονται μήνες ώστε να παράγουν εφαρμογές οι οποίες να μπορούν να ενημερώνουν πλήρως όλες τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι κρίσιμο σε εφαρμογές όπου υπάρχει επικοινωνία από μηχανή σε μηχανή και οι οποίες έχουν να διαχειριστούν εκατομμύρια γεγονότα ανα δευτερόλεπτο.

Για παράδειγμα, το έργο στοχεύει να επισπεύσει και να διευκολύνει τις διαδικασίες για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που πρέπει να ενημερώσουν με λεπτομερείς εγγραφές τις κλήσεις και τις χρεώσεις, τράπεζες που πρέπει να διαχειριστούν συνδιαλλαγές πληρωμών ή επιμέρους τμήματα του Διαδικτύου των Πραγμάτων τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα που ζητάνε διαρκώς νέα δεδομένα όπως αυτοκίνητα, συλλέκτες διαδρομών, κίνησης και στοιχείων καιρικών φαινομένων.

Κάνοντας τη ζωή ευκολότερη για τους προγραμματιστές

Το COHERENTPAAS, ένα ερευνητικό έργο διάρκειας 3 χρόνων που περιλαμβάνει 10 συνεργάτες από 6 ευρωπαϊκές χώρες και έχει λάβει 5 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, έχει σκοπό να αλλάξει αυτό το πολύπλοκο τοπίο παρέχοντας τη συνοχή των δεδομένων που έλειπε μέχρι τώρα από το υπολογιστικό νέφος. Επιλύει το δίλημμα εναρμονίζοντας την SQL (Structured Query Language) και άλλες γλώσσες ερωτημάτων που χρησιμοποιούνται στις βάσεις δεδομένων που βρίσκονται στο υπολογιστικό νέφος, με το να τις απλοποιεί σε μια κοινή γλώσσα για τους προγραμματιστές.

"Με την ενσωμάτωση του επεκτάσιμου διαχειριστή συνδιαλλαγών μας με διάφορες βάσεις δεδομένων στο νέφος, των τεχνολογιών SQL και των NoSQL(Not-only Structured Query Language), μπορούμε να εγγυηθούμε πλήρη συνοχή στα δεδομένα, αποτρέποντας κάθε απώλεια αυτών σε περίπτωση αποτυχίας στην εκτέλεση μια συνδιαλλαγής, εξηγεί ο Dr Ricardo Jimenez-Peris, τεχνικός διευθυντής του COHERENTPAAS. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η διαχείριση δεδομένων που είναι απαραίτητη για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά".

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις έχουν στραφεί προς τον αποκαλούμενο κόσμο της "συνεκτικής πολυγλωσσίας" (ένας όρος που χρησιμοποιείται από τον Martin Fowler στο βιβλίο του "NoSQL Distilled"), όπου διαρκώς έχουμε εξελίξεις με την εισαγωγή νέων SQL και NoSQL εγγραφο-κεντρικών (document-oriented), key-value, γραφο-κεντρικών (graph-oriented) τεχνολογιών βάσεων δεδομένων. Όμως με την ανάπτυξη της ενσωματωμένης διαχείρισης δεδομένων, το COHERENTPAAS έχει βρει μια απλή λύση η οποία προφυλάσσει τους προγραμματιστές από τη δυσκολία να συνδυάζουν μόνοι τους όλες αυτές τις τεχνολογίες και έτσι τους επιτρέπει να αναπτύσσουν εφαρμογές μέσα σε ώρες και όχι σε μήνες όπως ισχύει τώρα.

Η επεξεργασία των συνδιαλλαγών η οποία αποτελεί τη βάση της πλατφόρμας του COHERENTPAAS είναι επιπλέον επεκτάσιμη, εγγυάται την "όλα ή τίποτα" σημασιολογία σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν χάνονται δεδομένα όταν το σύστημα βγαίνει εκτός λειτουργίας λόγω αστοχίας.. Εάν υπάρξει αποτυχία κατά τη διάρκεια μιας συνδιαλλαγής με τις βάσεις δεδομένων, τότε, όπως συμβαίνει στα τραπεζικά συστήματα, είτε αυτή θα ολοκληρωθεί πλήρως είτε δε θα έχει καμία επίδραση στις εγγραφές της βάσης, το οποίο σημαίνει πως η εφαρμογή δε θα μείνει ποτέ σε κάποια μη συνεκτική ανολοκλήρωτη κατάσταση κάτι που σήμερα αποτελεί πληγή για την "συνεκτική πολυγλωσσία".

Μια ευρωπαϊκή startup επιχείρηση θα εισαχθεί στην παγκόσμια αγορά

Κάποιοι συνεργάτες από το ερευνητικό έργο έχουν συστήσει μια startup εταιρία, τη LeanXcale, για την εμπορική εκμετάλλευση του προγράμματος έτσι ώστε να προσφέρουν μια πλατφόρμα στη γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά του υπολογιστικού νέφους και των δεδομένων μεγάλου όγκου, δημιουργώντας αρχικά πέντε θέσεις εργασίας, ενώ το COHERENTPAAS θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Η LeanXcale έχει ήδη επαφές με μεγάλες τράπεζες, όπως η Santander και η BBVA, και συνεργάζεται με την Portugal Telecom που μετέχει στο COHERENTPAAS σχετικά με το πώς αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική της πλατφόρμα νέφους για Δεδομένα Μεγάλου Όγκου. Η startup απευθύνεται επίσης σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα πεδία της ασφάλισης, των μεταφορών, των εφοδιασμών, του Διαδικτύου των Πραγμάτων και των "έξυπνων δικτύων".

www.ekt.gr, με πληροφορίες από CoherentPaaS