Νέα προκήρυξη για τη Δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας

05.12.2005

Νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη «Δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας-ΠΠΚ» ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ). Η πρόκληση, με συνολικό προϋπολογισμό 17,6 εκατ. ευρώ, αφορά τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για την ενίσχυση των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων των περιφερειών της χώρας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους.

Η προκήρυξη απευθύνεται σε ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια, Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, επιχειρήσεις, επιμελητήρια και άλλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός από την Αττική. Η πρόσκληση καλύπτει δραστηριότητες για Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας όλων των οικονομικών κλάδων, αλλά η κάθε πρόταση δεν μπορεί να εστιάζει σε παραπάνω από τρία θεματικά πεδία. Συγκεκριμένα, προωθούνται οι παρακάτω δράσεις:

- Ανάπτυξη ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων στις επιχειρήσεις,
- Ενίσχυση καινοτομικών δραστηριοτήτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ),
- Ενίσχυση-επέκταση δημόσιων ερευνητικών και τεχνολογικών υποδομών σε τομείς περιφερειακού ενδιαφέροντος που συνδέονται άμεσα με τις προτεραιότητες του Πόλου,
- Kατάρτιση-εκπαίδευση σε περιοχές που σχετίζονται με τις επιλεγμένες προτεραιότητες της Περιφέρειας, καθώς και σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, με στόχο την κάλυψη των περιφερειακών αναγκών,
- Οριζόντιες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία ταυτότητας του ΠΠΚ, η διεθνοποίηση και η διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης.

Τα μέσα υλοποίησης που προβλέπονται για τις παραπάνω δράσεις είναι:
- Κοινοπραξίες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε τομείς προτεραιότητας σε επίπεδο περιφέρειας,
- Ανάπτυξη και δικτύωση φορέων παροχής υπηρεσιών σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας,
- Ενίσχυση υποδομών δημόσιων Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων,
- Προετοιμασία υποστήριξης ερευνητικών μονάδων για την προτυποποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Εντοπισμός και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με δημιουργία νέων επιχειρήσεων (spin-off),
- Περιφερειακές Τεχνολογικές Πλατφόρμες,
- Κατάρτιση και Εκπαίδευση.

Ο προϋπολογισμός των προτάσεων θα πρέπει να κυμαίνεται από 2 έως 5 εκατ. ευρώ, με την ιδιωτική συμμετοχή να ανέρχεται στο 25%. Η διάρκεια των έργων δεν θα ξεπερνά τους 24 μήνες. Οι επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος της ενίσχυσης εξαρτώνται από το μέσο υλοποίησης και τον τύπο του συμμετέχοντα φορέα.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή φορέων από διαφορετικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, είναι δυνατή, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την ανάπτυξη του έργου, με την προϋπόθεση πως το ποσοστό συμμετοχής δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνονται οι υπεργολαβίες).

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 30η Ιανουαρίου 2006.

Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ. Για διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας: Δρα Α. Παππά ( Τηλ.: 210 7458056), κ. Α. Προσμίτη (Τηλ.: 210 7458064, E-mail: alexp@gsrt.gr), κα Κ. Γκόβαρη (Τηλ.: 210 7458070, E-mail: ngko@gsrt.gr).

Μάθετε Περισσότερα