4CaaSt: νέα πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους για διαδικτυακές εφαρμογές

Μία νέα πλατφόρμα Υπολογιστικού Νέφους, ικανή να υποστηρίξει βελτιστοποιημένες και ευέλικτες διαδικτυακές εφαρμογές, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου 4CaaSt στο οποίο συμμετέχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο έργο αυτό, που συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, συμμετέχουν 16 ακόμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υποδομών και πολυεθνικές επιχειρήσεις από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αποδοτικότητα και ο επιχειρηματικός προσανατολισμός αποτελούν σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη σχεδίαση προϊόντων και υπηρεσιών, ικανών να επιβιώσουν και να πετύχουν στη σύγχρονη αγορά, δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης και αβεβαιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) σήμερα, η υλοποίηση ευέλικτων υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί προνόμιο λίγων και συνεπώς περιοριστικό παράγοντα για την είσοδο και ανάπτυξη στην αγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η πλατφόρμα 4CaaSt ενσωματώνει δυνατότητες εύκολης ανάπτυξης εφαρμογών και υπηρεσιών, ικανών να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πραγματικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, στο οποίο εφαρμογές προερχόμενες από διαφορετικούς παρόχους θα μπορούν να συνδυάζονται με διαφορετικό τρόπο και να συνθέτουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτέρες απαιτήσεις των χρηστών.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο αναμένεται να συνεισφέρει στη μελλοντική εξέλιξη του διαδικτύου, αναβαθμίζοντας την παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους τόσο τεχνικά όσο και επιχειρηματικά. Ένα από τα βασικά αποτελέσματα του έργου θα είναι μία εύχρηστη και λειτουργική υποδομή που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες για να πετύχουν τους ατομικούς τους επιχειρηματικούς και στρατηγικούς στόχους. Με αυτό τον τρόπο αίρονται κάθε είδους τεχνικές δυσκολίες και τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να επικεντρωθούν στην επιχειρηματική προοπτική των εφαρμογών τους.

Η πλατφόρμα 4CaaSt προβλέπεται να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι πάροχοι θα είναι σε θέση να υλοποιούν εύκολα καινοτόμες εφαρμογές και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, ενώ οι υποψήφιοι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν, να προσαρμόζουν και να χρησιμοποιούν την επιθυμητή για αυτούς υπηρεσία μέσα από μία πληθώρα επιλογών και συνδυασμών.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Θεοδώρας Βαρβαρίγου, επικεντρώνεται στη σχεδίαση και υλοποίηση καινοτόμων μηχανισμών και μεθοδολογιών για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση, σύνθεση και βέλτιστη επιλογή υπηρεσιών, σύμφωνα με τις επιθυμητές τεχνικές και επιχειρηματικές απαιτήσεις του καταναλωτή.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι προκειμένου να διευκολυνθεί η σύνθεση καθώς και η επαναχρησιμοποίηση εφαρμογών και υπηρεσιών και να προωθηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας ως ένα ανοιχτό, και εύρωστο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επιπλέον, η πλατφόρμα 4CaaSt θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής και χρήσης διαφορετικών υποδομών με ομοιογενή τρόπο, μειώνοντας την πολυπλοκότητα προσαρμογής πολύ-επίπεδων εφαρμογών. Το ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ συνδράμει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη μηχανισμών ικανών να χειριστούν δυναμικά τα τυπικά συστατικά του κύκλου ζωής των επιμέρους διεργασιών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μεταβαλλόμενη διαθεσιμότητα πόρων όσο και τη μελλοντική επεκτασιμότητα, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις τάσεις της αγοράς.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα μετά από έναν χρόνο υλοποίησης, διατίθενται στον δικτυακό τόπο http://4caast.morfeo-project.org.

Μάθετε Περισσότερα