Διαβούλευση για τη χρήση Ανοικτού Λογισμικού στον Δημόσιο Τομέα

Σε ανοικτή διαβούλευση για την προώθηση του Ανοικτού Λογισμικού στον Δημόσιο Τομέα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Η διαβούλευση αφορά τη διαμόρφωση τεκμηριωμένης πρότασης για την προώθηση του Ανοικτού Λογισμικού και των Ανοικτών Προτύπων στον Δημόσιο Τομέα.

Η πρόταση θα επικεντρωθεί στην κάλυψη ενός συνόλου από βασικές εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα που θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες μιας τυπικής Δημόσιας Υπηρεσίας (π.χ. διακίνηση εγγράφων, διεκπεραίωση υποθέσεων, επικοινωνία με πολίτες, συνεργατικά περιβάλλοντα, διαχείριση γνώσης/τεκμηρίωσης, δικτυακοί τόποι) καθώς και μια προτεινόμενη μεθοδολογία μετάβασης.

Μέρος της πρότασης θα είναι μια μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψη της διεθνή παραδείγματα, τα οφέλη στην τοπική οικονομία και θα τεκμηριώνει τόσο τους λόγους, όσο και τη ρεαλιστικότητα μιας τέτοιας μετάβασης. Στόχος της τελικής πρότασης είναι να συνοψίζει τα αναμενόμενα οφέλη και να προτείνει τις στρατηγικές κατευθύνσεις λαμβάνοντας υπόψη το Ελληνικό Περιβάλλον και τις Διεθνείς πρακτικές.

Η πρώτη φάση της διαβούλευσης στοχεύει στην υποβολή σχολίων στους βασικούς άξονες της πρότασης, έως τις 30 Οκτωβρίου, στον δικτυακό τόπο των διαβουλεύσεων της ΕΕΛ/ΛΑΚ (http://advisory.ellak.gr/?p=189). Στη δεύτερη φάση (μέσα Νοεμβρίου) θα είναι διαθέσιμο για σχολιασμό το πρώτο κείμενο εργασίας.

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.