Labs.OpenGov για Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες σε Υγεία, Ασφάλιση και Οικονομικές συναλλαγές

Ξεκίνησε η 4η φάση του labs.opengov με θέμα τη βελτίωση των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους τομείς της Υγείας, της Ασφάλισης και των Οικονομικών συναλλαγών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν, έως τις 14 Μαρτίου, τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες, με βάση διεθνείς πρακτικές, για καλύτερη εξυπηρέτηση, εξοικονόμηση χρόνου και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Το Labs.OpenGov.gr είναι μια δράση της Ομάδας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ανοικτής διακυβέρνησης. Η δράση επιχειρεί να δώσει στον σχεδιασμό των κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών μια συμμετοχική, αποκεντρωμένη ματιά, φέρνοντας στην επιφάνεια και αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και το προσωπικό ενδιαφέρον που διαθέτουν τόσο οι δημιουργικοί πολίτες της χώρας, όσο και οι ευρύτεροι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Στη φάση αυτή, αναζητούνται προτάσεις, ομαδικές ή ατομικές, από:
α. Φορείς που παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη για τη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών που παρέχουν σε πολίτες και επιχειρήσεις
β. Πολίτες που στοχεύουν στη βελτίωση και αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν
γ. Στελέχη και Επαγγελματίες Πληροφορικής που ενδιαφέρονται για την αποτελεσματική αξιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων λαμβάνοντας υπόψη και αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιστημονική επιτροπή και οι καλύτερες, λαμβάνοντας υπόψη και την αξιολόγηση των εγγεγραμμένων χρηστών των labs, θα παρουσιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση. Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι εύστοχες στην επιλογή της υπηρεσίας, ώριμες από πλευράς υλοποίησης και αποτελεσματικές για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι υπηρεσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στις προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
https://www.gsis.gr/
http://www.ika.gr/
http://www.oaed.gr/
http://www.idika.gr/
http://www.poleodomia.gov.gr/

Περισσότερες πληροφορίες για έργα ΤΠΕ που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://antiproedros.gov.gr/2010/11/30/1209. Προτάσεις και ιδέες για βελτίωση ή ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που υποβλήθηκαν στην πρώτη φάση του labs.OpenGov είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://labs.opengov.gr/category/proposals/e-services.