Μια μοναδική έκθεση για τα Νόμπελ Χημείας στο ΕΙΕ

Έκθεση με τίτλο 'Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας. Τα Βραβεία Νόμπελ Χημείας (1901-2010)' παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με αφορμή τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους Χημείας 2011. Σε συνεργασία με το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ παρουσιάζονται, για πρώτη φορά διεθνώς, η σπάνια συλλογή με τις ζυγαριές ακριβείας που χρησιμοποίησε ο Αλφρεντ Νόμπελ για τα πειράματά του, χειρόγραφα και επιστολές βραβευμένων με Νόμπελ Χημείας επιστημόνων, γραμματόσημα και μετάλλια που εκδόθηκαν προς τιμή τους, καθώς και πατέντες από το αγγλικό γραφείο ευρεσιτεχνίας.

Η έκθεση, την οποία χαιρετίζουν με κείμενά τους 12 παγκοσμίου φήμης και κύρους επιστήμονες, όλοι τους βραβευμένοι με Νόμπελ Χημείας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Stephen Harper συνεχάρη με σχετική επιστολή του το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ για τη σημαντική αυτή διοργάνωση, καθώς, μεταξύ άλλων, η έκθεση τιμά και 6 βραβευμένους με Νόμπελ Χημείας Καναδούς επιστήμονες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στο ελληνικό κοινό: α) Γραμματοσήμα, ειδικές εκδόσεις και επετειακοί φάκελοι ταχυδρομικών υπηρεσιών για τον Α. Νόμπελ και τους Νομπελίστες Χημείας μέχρι σήμερα (2011), β) Σπάνια επετειακά μετάλλια για τον ’λφρεντ Νόμπελ και τους Νομπελίστες Χημείας μέχρι σήμερα (2011), γ) Αντικείμενα έρευνας από το εργαστήριο του ’λφρεντ Νόμπελ στο εργοστάσιο της Avigliana, δ) Πρωτότυπα αγγλικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (Patents) και επεξηγηματικά σχέδια, έγχρωμες και ασπρόμαυρες λιθογραφίες του ’λφρεντ Νόμπελ και των Βραβείων Νόμπελ Χημείας του 20ού αιώνα, ε) Σπάνιες φωτογραφίες με την υπογραφή των βραβευθέντων με Νόμπελ Χημείας τον 20ο αιώνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου 2011, ενώ οι ώρες λειτουργίας της είναι: καθημερινά από τις 10.00 έως τις 20.00 και Σάββατο από τις 10.00 έως τις 14.00. Ο Δ' Κύκλος Ομιλιών του προγράμματος Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τίτλο 'Χημεία - η ζωή μας, το μέλλον μας', καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες (προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ, ο διαγωνισμός FameLab, διαδραστικά θεατρικά δρώμενα και πειράματα για παιδιά, σεμινάρια διδακτικής της Χημείας) πλαισιώνουν την έκθεση. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-programme.html.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του στο κοινό, σε έναν εντυπωσιακό χώρο 3,250 τ.μ. στο Χαλάνδρι. Είναι το μοναδικό στο κόσμο Μουσείο που περιέχει 6.500 εκθέματα για τον Αλφρεντ Νόμπελ, την οικογένειά του και όλους τους βραβευμένους με Βραβείο Νόμπελ. Ανήκει στο υπό ίδρυση Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό, Πολιτιστικό, Οικολογικό και Ανθρωπιστικό Ίδρυμα Καθηγητή Γιώργου Σ. Μάρκου. Τα τελευταία χρόνια οι Συλλογές του απέκτησαν παγκόσμια αναγνώριση και βραβεύτηκαν σε πολλά κράτη (ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία κ.α.). Οι επιστημονικές έρευνες και οι εκθέσεις που οργανώνει το Μουσείο φέρνουν στο φως της διεθνούς δημοσιότητας ιστορικής αξίας, άγνωστα, ανέκδοτα, σπάνια έγγραφα, επιστολές και αντικείμενα.