22 δράσεις για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020

Εκδήλωση ανοικτής συζήτησης των προτάσεων που προέκυψαν από την Α' Φάση εργασιών των ομάδων του Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στόχος των 22 δράσεων που παρουσιάστηκαν είναι η εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη (Digital Agenda 2020) και η κινητοποίηση των οργανισμών που εμπλέκονται σε σχετικές δράσεις.

Οι ομάδες εργασίας του Φόρουμ ξεκίνησαν τις εργασίες τους στις αρχές Νοεμβρίου 2010 και οδήγησαν στα πρώτα παραδοτέα που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική πολιτεία στο άμεσο μέλλον και που ως στόχο έχουν την ταχεία βελτίωση θεμάτων που άπτονται της Ψηφιακής Ελλάδας. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης απόψεων, διαλόγου και επεξεργασίας στο πλαίσιο φυσικών συναντήσεων ή ηλεκτρονικών συζητήσεων στο Φόρουμ, στο οποίο η συμμετοχή είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής του Φόρουμ κ. Θ. Καρούνος από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Τις προτάσεις συνολικά παρουσίασε ο κ. Βασίλης Μερεκούλιας, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός & Μηχ/κός Η/Υ και τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς. Ο κ. Μερεκούλιας τόνισε ότι οι δράσεις που προτείνονται έχουν ως στόχο την κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση που θέτει το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη του 2020, καθώς και το να θέσουν τις βάσεις για μεσοπρόθεσμες δράσεις που θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση της χώρας με τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου. Στην εκδήλωση παρευρέθη και η κα Νάνσυ Πασκάλ, συντονίστρια ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ατζέντα για Ελλάδα και Κύπρο, στον τομέα 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Ενημέρωσης', η οποία σχολίασε τα όσα προτάθηκαν ως μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που προβάλει θετικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν τις ακόλουθες δράσεις:

1. e-Επιχειρηματικότητα
Δράση 1: Ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης και εφαρμογής του ηλεκτρονικού τιμολογίου
Δράση 2: Δημιουργία και προώθηση πλατφόρμας - σημείου αναφοράς για την ψηφιακή οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

2. Παιδεία, Έρευνα & Καινοτομία
Δράση 1: Ανοικτή πρόσβαση στη γνώση: Υιοθέτηση πολιτικής ελεύθερης πρόσβασης (Open Αccess) σε εθνικό επίπεδο.
Δράση 2: Καλλιέργεια κουλτούρας ΕΛ/ΛΑΚ
Δράση 3: Ενίσχυση χρήσης ΤΠΕ στα σχολεία ως μέσο διαχείρισης της γνώσης.

3. Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς (NGA networks)
Δράση 1: Δημιουργία υποδομών στους τελικούς καταναλωτές.
Δράση 2: Αξιοποίηση Γεωγραφικών συστημάτων για την προώθηση των ΔΠΕΓ.
Δράση 3: Πιλοτικές εγκαταστάσεις ΔΠΕΓ, ενεργοποίηση ΜΑΝ δήμων.

4. Ψηφιακό Χάσμα (Digital Divide)
Δράση1: Δημιουργία Ενημερωτικού Video.
Δράση 2: Υποστήριξη Κοινωνικών - Υπηρεσιών Δήμου μέσω Ψηφιακών Εργαλείων.
Δράση 3: Υποστήριξη Ομάδων Κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ.
Δράση 4: Λήψη και Διαχείριση Παραπόνων των Πολιτών.

5. Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια
Δράση 1: Διαμόρφωση Κουλτούρας Ασφάλειας Π.Σ. στους Μελλοντικούς Χρήστες.
Δράση 2: Εκστρατεία Ενημέρωσης Πολιτών σε Θέματα Πληροφοριακής Ασφάλειας.
Δράση 3: Δημιουργία Εθνικού CERT

6. Κοινωνία και Δημόσια Διοίκηση
Δράση 1η: Β.1: Gov Goes Online
Δράση 2η Β.3 : Ανάπτυξη κέντρου προσομοίωσης, επίδειξης, ανάδειξης των ωφελειών από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις
Δράση 3η Γ.3: Κίνητρα για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών από πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς
Δράση 4η Ε.2: Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Υγείας

7. Ελεύθερο / Ανοικτό Λογισμικό & Διαλειτουργικότητα.
Δράση 1: Κατάλογος Ανοικτών Δεδομένων Δημόσιας Διοίκησης.
Δράση 2: Ενιαία Αδειοδότηση Δεδομένων Δημόσιας Διοίκησης.
Δράση 3: Ισότιμη μεταχείριση ανοικτών και κλειστών λύσεων σε έργα ΤΠΕ.

Οι εργασίες των Ομάδων συνεχίζονται, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει υιοθετήσει η Οργανωτική Επιτροπή, με στόχο να παρουσιαστεί το πλαίσιο πολιτικής για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020 σε νέα ανοικτή εκδήλωση, την 1η Ιουνίου στην Ελλάδα, καθώς και στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας, στις 16-17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι στην Οργανωτική Επιτροπή του Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020 συμμετέχουν στελέχη από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, την Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την κοινότητα χρηστών του adslgr.com.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης, το ενιαίο κείμενο των προτάσεων και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.digitalgreece2020.gr/protaseis.