Ένας 'Ερμής' στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Mια σημαντική διάκριση για την Ελληνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης 'Ermis' (www.ermis.gov.gr), επιφύλαξαν τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου 'Σύμπραξη για την ηλεκτρονική Ένωση' (5th Ministerial eGovernment Conference: 'Teaming up for the eUnion'), το οποίο έλαβε χώρα στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο Malmo της Σουηδίας, υπό την αιγίδα της σουηδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνονται φέτος για τέταρτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα βραβεία καλύπτουν τρεις γενικές κατηγορίες: ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία της ενιαίας αγοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων, και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία της διοικητικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

Συνολικά, υποψήφιες φέτος ήταν 259 πρακτικές από 31 χώρες. Η ελληνική πρακτική 'Ermis' ήταν υποψήφια στην κατηγορία 'Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία της διοικητικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας' (eGovernment enabling administrative efficiency and effectiveness), την πλέον ανταγωνιστική κατηγορία, αφού σε αυτή υποβλήθηκαν συνολικά 118 πρακτικές από όλη την Ευρώπη. Κατάφερε, όμως, να διακριθεί μεταξύ των τριών καλύτερων έργων, μαζί με τις πρακτικές για την Αδειοδότηση κυνηγών μέσα από μηχανήματα ATM στη Πορτογαλία και για το Σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών στη Αυστρία.

Το πρώτο βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία απονεμήθηκε τελικά στη πρακτική για την Αδειοδότηση Κυνηγών μέσα από μηχανήματα ATM στη Πορτογαλία. Στην πρώτη κατηγορία, 'Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην υπηρεσία της ενιαίας αγοράς', διακρίθηκε η πρακτική 'EU-OPA, the European Order for Payment Application' (Αυστρία-Γερμανία), μια εφαρμογή για την ηλεκτρονική διευθέτηση ευρωπαϊκών εντολών πληρωμών. Στην κατηγορία 'Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία των πολιτών' το βραβείο απέσπασε η πρακτική 'Genvej' (Δανία), μια διαδικτυακή υπηρεσία του δήμου του Δήμου Gentofte Kommune για 24ωρη εξυπηρέτηση των δημοτών, ενώ στην κατηγορία 'Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία των επιχειρήσεων' διακρίθηκε η πρακτική 'MEPA, the Public Administration eMarketplace' (Ιταλία), μια πλατφόρμα εικονικής αγοράς για τη Δημόσια Διοίκηση. Τέλος, η πρακτική 'SMS Information System' (Τουρκία), μια υπηρεσία δικαστικής ενημέρωσης με SMS, απέσπασε το βραβείο του κοινού.

Η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης 'Ermis' αποτελεί την ενιαία Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης για την πληροφόρηση πολιτών και επιχειρήσεων και την ασφαλή διεκπεραίωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο 'Ermis' αποσκοπεί, μέσα από ένα σύνολο δράσεων, στο γενικότερο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τον πολίτη. Η Κυβερνητική Πύλη παρέχει από ένα κεντρικό σημείο ολοκληρωμένη ενημέρωση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με όλες τις συναλλαγές τους με την Δημόσια Διοίκηση (φυσικές ή ηλεκτρονικές), καθώς και επιλεγμένες υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Συναλλαγών μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν ηλεκτρονικά πλέον να εξυπηρετηθούν.

Σημειώνεται, επίσης, πως υποψήφια επίσης από ελληνικής πλευράς ήταν και η πρακτική 'e-dialogos' (http://www.edialogos.gr/portal), ο πρωτοποριακός δικτυακός τόπος ανοικτού διαλόγου του Δήμου Τρικκαίων (υποψήφιος στην κατηγορία 'Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην υπηρεσία των πολιτών').

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών μέσω των ΤΠΕ, την αύξηση της εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση και τους οργανισμούς του δημοσίου, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εταιριών και επιχειρήσεων. Το πνεύμα του διαγωνισμού συμπορεύεται με τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής i2010 - 'Κοινωνία της Πληροφορίας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση' και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ προς μια 'Κοινωνία της Πληροφορίας για Όλους'.