Μια νέα, δωρεάν ψηφιακή βιβλιοθήκη με όλες τις εκδόσεις της ΕΕ

12 εκατομμύρια σελίδες σαρώθηκαν, μεταξύ Φεβρουαρίου 2008 και Σεπτεμβρίου 2009, προκειμένου να είναι έτοιμες για διάθεση, στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ. Η νέα αυτή ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, διαθέτει περισσότερες από 110.000 εκδόσεις που κυκλοφόρησαν από την Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ για λογαριασμό των θεσμικών και επικουρικών οργάνων και των άλλων οργανισμών της ΕΕ από το 1952 και μετά.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων ήταν μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιοποίηση εξαντλημένων εκδόσεων. Το 2007 η Υπηρεσία Εκδόσεων εγκαινίασε μια υπηρεσία διάθεσης PDF κατά παραγγελία, με την οποία οι χρήστες μπορούσαν να ζητούν την ανάκτηση και σάρωση δημοσιεύσεων από τα αρχεία. Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, ώστε σε έξι μήνες η υπηρεσία είχε ήδη κορεστεί. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών αποφασίστηκε να σαρωθεί, με βιομηχανικούς ρυθμούς, ολόκληρο το περιεχόμενο του αρχείου.

Το αποτέλεσμα είναι μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με περισσότερες από 14 εκατομμύρια σελίδες, σε βελτιστοποιημένη για το Διαδίκτυο μορφή PDF, οι οποίες διατίθενται δωρεάν στο κοινό. Περιέχει περισσότερες από 12 εκατομμύρια σαρωμένες σελίδες ιστορικών εκδόσεων και περίπου 2 εκατομμύρια σελίδες πρόσφατων εκδόσεων. Το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ, με εκδοτικούς ρυθμούς της τάξης των 1.600 νέων εκδόσεων ετησίως, αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για πολίτες, δημοσιογράφους, επαγγελματίες της εκπαίδευσης, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους, εκδότες και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την Ευρώπη.

Στα αρχεία της βιβλιοθήκης, όπου καθημερινά προστίθενται νέες εκδόσεις, εκπροσωπούνται περισσότερες από 50 γλώσσες (όλες οι επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και άλλες, όπως τα ρώσικα και τα κινέζικα). Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς 'θησαυρούς' της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως το διάγγελμα που εκφώνησε ο Jean Monnet, πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, στην Κοινή Συνέλευση κατά την πρώτη της σύνοδο το Σεπτέμβριο του 1952.

Σύμφωνα με τον Leonard Orban, επίτροπο αρμόδιο για θέματα πολυγλωσσίας, 'Η ψηφιακή βιβλιοθήκη απελευθερώνει τη μνήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το χαρτί με το οποίο ήταν δεσμευμένη από τις απαρχές της Ένωσης. Τα εκατομμύρια σελίδων, στις οποίες έχει πλέον πρόσβαση ο καθένας μας στις 23 επίσημες γλώσσες, καταδεικνύουν τη διαρκή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει και να καλλιεργήσει την ιστορία της Ένωσης μέσα από τη γλωσσική της πολυμορφία'.

Το περιεχόμενο του Βιβλιοπωλείου της ΕΕ θα καταστεί προσπελάσιμο επίσης μέσω της Europeana, της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης που αριθμεί περισσότερα από 10.000.000 ευρωπαϊκά τεκμήρια. Το Βιβλιοπωλείο της ΕΕ θα συμπληρώσει, έτσι, από τη σκοπιά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τις εθνικές συλλογές της Europeana, στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί πολιτιστικοί οργανισμοί - μουσεία, εθνικές υπηρεσίες αρχείων, εθνικές βιβλιοθήκες και άλλοι πολιτισμικοί φορείς από όλη την Ευρώπη.