'Επιστήμης Κοινωνία' στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μια σειρά από ειδικές μορφωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιείται και φέτος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Οι εκδηλώσεις αυτές, με τον γενικό τίτλο 'Επιστήμης Κοινωνία', έχουν στόχο την παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων στον χώρο των θετικών και επιστημονικών επιστημών καθώς και την προβολή του κοινωνικού χαρακτήρα της επιστημονικής έρευνας. Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ξεχωρίζουν οι ομιλίες για τους ιούς και τις πανδημίες, αλλά και η έκθεση και οι επιστημονικές παρουσιάσεις για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί δυο κύκλοι ομιλιών: Ο Α' Κύκλος με τίτλο 'Κοινωνία & Υγεία' (3-24 Νοεμβρίου) αφορά επίκαιρα θέματα υγείας, ενώ ο Β' Κύκλος - 'Νεοελληνική Μουσική' περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη νεότερη λόγια ή έντεχνη μουσική στην Ελλάδα (1-22 Δεκεμβρίου). Εκτός από τις ομιλίες, στο πρόγραμμα εντάσσονται και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις (στρογγυλά τραπέζια, εκθέσεις, προβολές, αφιερώματα).

Ο κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία και Υγεία' διοργανώνεται από το ΕΙΕ για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Βασικός στόχος των ομιλιών είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από τα σύγχρονα επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην ιατρική (αιτιοπαθογένεια, πρόληψη, θεραπεία). Για αυτόν τον λόγο, η εμφάνιση της Νέας Γρίπης Α (H1N1) δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει το κύριο αντικείμενο του νέου κύκλου της σειράς αυτής με τον γενικό τίτλο 'Ιοί και Πανδημίες στη Σύγχρονη Εποχή'.

Στις τέσσερις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει, θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με τη βιολογία και τη σημασία των ιών, την ορθολογική χρήση των εμβολίων και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, θέματα τα οποία θα οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών της επιδημίας της νέας γρίπης και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της. Παράλληλα, θα παρουσιασθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που επιφέρουν οι πανδημίες και οι πιθανές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή. Ο κύκλος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνου Σέκερη που έφυγε πρόσφατα αιφνίδια από τη ζωή.

Ο κύκλος ομιλιών 'Νεοελληνική Μουσική' χωρίζεται επίσης σε τέσσερις θεματικές/ διαλέξεις. Επιλέγησαν ως θέματα αναφοράς, η περίοδος της λεγόμενης 'Επτανησιακής Μουσικής Σχολής', καθώς και δυο επιφανείς μουσουργοί, ο Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962) και ο Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949), οι οποίοι σφράγισαν με την παρουσία και την προσφορά τους δυο αρκούντως διαφορετικές συνιστώσες της νεότερης λόγιας ελληνικής μουσικής.

Το περιεχόμενο της καταληκτικής εκδήλωσης μοιράζεται ανάμεσα σε μια γενική θεώρηση-απολογισμό, με επισημάνσεις για το παρόν και το μέλλον, και σε μια μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί ένα μικρό δειγματοληπτικό ανθολόγιο με έργα για φωνή (Ειρήνη Καραγιάννη) και πιάνο, για σόλο πιάνο (Ντιάνα Βρανούση) και για σόλο κιθάρα (Γιώργος Τοσικιάν) νεοελλήνων συνθετών.

Aκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση είναι και η έκθεση 'Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: Περιήγηση στην αστρονομία και την τεχνολογία της εποχής του', που θα φιλοξενηθεί στο ΕΙΕ, πλαισιωμένη από επιστημονικές παρουσιάσεις, από τις 7 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 25 Ιανουαρίου 2010. Θα παρουσιαστούν η ιστορία και οι λειτουργίες του αρχαιότερου μηχανικού αστρονομικού υπολογιστή, καθώς και όψεις της αρχαίας αστρονομίας και τεχνολογίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του Μηχανισμού και την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.

Προς το παρόν και μέχρι τις 16 Νοεμβρίου φιλοξενείται στο ΕΙΕ η φωτογραφική εγκατάσταση 'Εξόριστες μνήμες' του Ηλία Πούλου, με θέμα-αφετηρία την ιδιαίτερη εμπειρία ζωής των πολιτικών προσφύγων. Τέλος, στις 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, με ομιλία, προβολή αρχειακού υλικού και ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις 'Επιστήμης Κοινωνία' παρέχονται στον δικτυακό τόπο του ΕΙΕ (www.eie.gr), καθως και στα τηλ.: 210 7273501 και 210 7273516.