Νέα προκήρυξη για ελεύθερη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις μικρο- και νανοτεχνολογίας

Eρευνητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μικρο- και νανο-τεχνολογίας μπορούν να υποβάλλουν, από 1η Σεπτεμβρίου, τις προτάσεις τους στο έργο EUMINAfab (European infrastructure for micro- and nanofabrication and characterisation) για να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε ερευνητικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών ινστιτούτων από 8 διαφορετικές χώρες.

Το έργο απευθύνεται σε ερευνητές από την επιστημονική και βιομηχανική κοινότητα και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε 36 ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, με μόνη υποχρέωση τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Οι ερευνητές μπορούν να αξιοποιήσουν μεμονωμένα μηχανήματα, να ελέγξουν μελλοντικές τεχνολογίες σε προεπιλεγμένες συνθήκες, ή να αναπτύξουν από κοινού τεχνικές λύσεις και διαδικασίες.

Η αξιοποίηση του ερευνητικού εξοπλισμού και της εξειδικευμένης γνώσης στον τομέα της μικρο- και νανο-τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε νέα καινοτόμα υλικά και λειτουργίες. Μέσω του έργου EUMINAfab, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στην επεξεργασία και τον έλεγχο νέων λειτουργικών υλικών. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση τη δυνατότητα τεχνικής υλοποίησης, την επιστημονική συνάφεια και την πρωτοτυπία, ώστε να επιλεχθούν οι ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποστηρίξει την από κοινού χρήση των ερευνητικών υποδομών και τις μετακινήσεις των επιστημόνων, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα, με προϋπολογισμό μέχρι 6 εκατ. ευρώ. Ερευνητικές ομάδες που ενδιαφέρονται για ιδιωτική (μη δημόσια/κοινόχρηστη) έρευνα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για εμπιστευτική πρόσβαση στα ινστιτούτα, αλλά θα πρέπει να επωμιστούν το σχετικό κόστος.

Το έργο EUMINAfab αναπτύχθηκε στο πλασιο του προγράμματος «NANOMICRO: Science, Technology, Systems», με συντονιστή το γερμανικό ινστιτούτο Karlsruhe Institute of Technology (ΚΙΤ). Συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από την Ιταλία (Centro Ricerche Fiat SCpA), τη Γαλλία (Commissariat a l'Energie Atomique), την Ισπανία (Fundacion TEKNIKER) και το Ηνωμένο Βασίλειο (National Physical Laboratory).

Μάθετε Περισσότερα