Νέες προσκλήσεις του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση'

Τρεις νέες προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση' ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για τις προσκλήσεις 'Ψηφιακές υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης για τον πολίτη', 'Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις & βελτίωση αποτελεσματικότητας Δημοσίου τομέα με χρήση ΤΠΕ' και ' Βελτίωση καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ'. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση της συνολικής προς διάθεση δημόσιας δαπάνης.

Η πρόσκληση 07_2.2 'Ψηφιακές υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης για τον πολίτη' έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της χρήσης ΤΠΕ. Απευθύνεται σε κρατικούς φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από Υπουργείο και δεν έχουν παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα. Οι παραπάνω φορείς καλούνται να υποβάλουν προτάσεις έργων (πράξεων), με ελάχιστο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) τα 200.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, οι προτάσεις μπορεί να αφορούν τον ανασχεδιασμό και την ψηφιακή διάθεση των υπηρεσιών που δεν είναι ακόμα πλήρως διαθέσιμες, τη στοχευμένη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών της περιφέρειας βάσει των τοπικών αναγκών, την ανάπτυξη υπηρεσιών για τη βελτίωση της ενημέρωσης, της προβολής του εθνικού πολιτιστικού αποθέματος αλλά και την αξιοποίηση της μεγάλης διασποράς του Ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο, η ολοκλήρωση υφιστάμενων υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση προς τους πολίτες με σκοπό την αποτελεσματικότερη και διαφανή χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών από οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κ.ά.

Η πρόσκληση αφορά τον Αξονα Προτεραιότητας 2: 'ΤΠΕ και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής' του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση', καθώς και τα εξής Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα: Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης (Αξονας Προτεραιότητας 4: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ' και 5: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΔΜ', Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Αξονας Προτεραιότητας 6: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου'), Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου (Αξονας Προτεραιότητας 5: 'Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας') και Ε.Π. Αττικής (Αξονας Προτεραιότητας 2: 'Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας ζωής').

Η πρόσκληση 08_1.2 'Ψηφιακές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις' έχει στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του Δημόσιου τομέα μέσω της εισαγωγής αποτελεσματικότερων διαδικασιών εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και των πολιτών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της χώρας για επενδύσεις. Απευθύνεται επίσης σε κρατικούς φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από Υπουργείο και δεν έχουν παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των προς ένταξη πράξεων ορίζεται και πάλι το ποσό των 200.000 ευρώ.

Οι προτάσεις μπορούν, ενδεικτικά, να αφορούν διαδικασίες για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας που σχετίζονται με την έναρξη επιχειρήσεων, τη μείωση τομέων δραστηριότητας/εξυπηρέτησης του Δημόσιου τομέα ώστε να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, τη ρύθμιση θεσμικών ζητημάτων τα οποία καθυστερούν τη διάδοση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών για προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία δράσεων για την υποστήριξη της ανάπτυξης εφαρμογών ΤΠΕ για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτροπή φυσικών καταστροφών κ.ά.

Η πρόσκληση αφορά τον Ειδικό Στόχο 1.2. 'Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις & βελτίωση αποτελεσματικότητας Δημοσίου τομέα με χρήση ΤΠΕ' του Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση', ενώ αξιοποιεί πόρους και από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που αναφέρθηκαν και παραπάνω για την πρόσκληση 07_2.2. Τέλος, η Πρόσκληση 09_2.1 'Βελτίωση καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ' έχει στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση, στη διαθεσιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και στην καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις (γεωγραφικές, ηλικιακές, άτομα με αναπηρία κλπ.). Απευθύνεται σε κράτος, ανεξάρτητες αρχές, Ν.Π.Δ.Δ., φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή δημοσίου συμφέροντος, ΔΕΚΟ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάποιες ΜΚΟ και κοινωνικούς εταίρους και φορείς.

Οι παραπάνω φορείς καλούνται για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) στο πλαίσιο του Ειδικού Στόχου 2.1 'Βελτίωση της καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ - Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα', προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν από τους σχετικούς Αξονες Προτεραιότητας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Ενδεικτικά, δύνανται να αφορούν την ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών που θα υποστηρίξουν την ενημέρωση, εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, την αύξηση αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, την αύξηση της συμβολής των ΤΠΕ στην καθημερινή ζωή του πολίτη, την ανάπτυξη καινοτόμων ευρυζωνικών υπηρεσιών, την εξασφάλιση των όρων 'εμπιστοσύνης' και ασφάλειας κατά τη χρήση νέων τεχνολογιών, τόσο στη σχέση πολιτών-τεχνολογίας όσο και στη διασφάλιση των συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις, την αύξηση του βαθμού εξοικείωσης των πολιτών σε ζητήματα ασφάλειας των ΤΠΕ κ.ά.

Η πρόσκληση αφορά στον Aξονα Προτεραιότητας 2: 'ΤΠΕ και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής', Ειδικό Στόχο 2.1: 'Βελτίωση της καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ - Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα'. Αξιοποιεί επίσης πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα: Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης (Αξονας Προτεραιότητας 4: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ' και 5: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΔΜ'), Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Α.Π. 6: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου'), Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου (Α.Π. 2: 'Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Στερεάς Ελλάδας', 5: 'Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας' και 8: 'Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας') και Ε.Π. Αττικής (Α.Π. 2: 'Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας ζωής' και 3: 'Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καινοτομίας και της ψηφιακής σύγκλισης').

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής προτάσεων θα προσδιοριστεί από την ΕΥΔ ΕΠ 'Ψηφιακή Σύγκλιση' μέσω της ιστοσελίδας της (http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/) με την εξάντληση της συνολικής προς διάθεση δημόσιας δαπάνης. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠΠ και άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στους: κα. Κατερίνα Στάθη, τηλ: 2103722441, e-mail: k.stathi@infosoc.gr, κα. Ευγενία Μιχαηλίδου, τηλ: 210 3722479, e-mail: e.michailidou@infosoc.gr, κα. Ειρήνη Μυριανθοπούλου, τηλ: 2103722425, email: imyr@infosoc.gr.