Η ευρυζωνική Ελλάδα στον χάρτη από την ΕΕΤΤ

Τον δικτυακό της τόπο για την Ευρυζωνικότητα ανανέωσε πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). Πρόκειται για το www.broadband.gr το οποίο, μεταξύ άλλων χρήσιμων πληροφοριών για το ευρυζωνικό Internet στην Ελλάδα, διαθέτει πλέον και ένα πρωτότυπο χρηστικό εργαλείο: το Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας που χαρτογραφεί την κάλυψη ευρυζωνικών υπηρεσιών της χώρας μας.

Με μια γρήγορη ματιά στον Ευρυζωνικό Χάρτη Ελλάδας (http://mapsrv1.terra.gr/eettutilities/map.aspx) ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια πρώτη εικόνα για τις γεωγραφικές περιοχές που καλύπτονται ευρυζωνικά, ενώ ο Χάρτης Ταχυτήτων εμφανίζει με λεπτομέρεια (σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου) την κάλυψη σε υπηρεσίες ADSL και IP-TV. Η επιλογή αναζήτησης με στοιχεία της διεύθυνσης δίνει μια επιπλέον δυνατότητα: ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για την ακριβή απόσταση του σημείου του ενδιαφέροντός του από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο.

Παράλληλα, το Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης WiFi Hotspots, ελεύθερων ή επί πληρωμή, εμφανίζοντας τα καταχωρημένα στη βάση δεδομένων σημεία με ασύρματο Internet, ταξινομημένα ανάλογα με την απόστασή τους από το σημείο ενδιαφέροντος. Για περαιτέρω διευκόλυνση των καταναλωτών, το σύστημα διαθέτει επίσης λίστα με τους συνδέσμους για τις ιστοσελίδες των παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών ADSL. Τέλος, ο χρήστης παραπέμπεται στον Κόμβο Μετρήσεων Ευρυζωνικών Συνδέσεων όπου μπορεί να 'τεστάρει' τη σύνδεσή του με μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία.

Φυσικά, όπως επισημαίνει και η ΕΕΤΤ, όσον αφορά τις ταχύτητες οι πληροφορίες που εμφανίζονται στον χάρτη δίνουν μόνο μια ένδειξη μέγιστης σύνδεσης υπό κανονικές συνθήκες. Οι ταχύτητες που υπολογίζονται βάσει του οδικού δικτύου, με την παραδοχή ότι τα καλώδια του χαλκού ακολουθούν το οδικό δίκτυο, είναι ενδεικτικές εφόσον αφενός οι αποστάσεις είναι προσεγγιστικές και αφετέρου η ταχύτητα επηρεάζεται και από άλλους καθοριστικούς παράγοντες (π.χ. ποιότητα καλωδίωσης). Για τα ακριβή χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους οι χρήστες θα πρέπει να απευθύνονται στον πάροχό τους.

Ο δικτυακός τόπος www.broadband.gr διαθέτει, εκτός από το Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας, πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της ευρυζωνικότητας και χρήσιμα links για τους τέσσερις βασικούς τομείς της καθημερινότητάς μας που αποκτούν νέες διαστάσεις με τη χρήση ευρυζωνικού Internet: εργασία, ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση. Οι τέσσερις αυτοί τομείς αποτελούν και τους βασικούς άξονες της εκστρατείας που υλοποιεί η ΕΕΤΤ με τίτλο 'Ευρυζωνικότητα: Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει', όλο το υλικό (τηλεοπτικά spot, ραδιοφωνικά spot, διαφημιστικές καταχωρήσεις, advertorials) της οποίας διατίθεται online.

Στο www.broadband.gr ο χρήστης μπορεί επίσης να βρει τα έντυπα που έχει εκδώσει η ΕΕΤΤ σχετικά με την ευρυζωνικότητα, videos και εκδηλώσεις με θεματικό άξονα το ευρυζωνικό διαδίκτυο, δείκτες ποιότητας των προσφερόμενων ευρυζωνικών υπηρεσιών, γλωσσάρι όρων της ευρυζωνικότητας καθώς και τις τριμηνιαίες εκθέσεις της ΕΕΤΤ για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.