3,2 δισ. ευρώ στην έρευνα για την ανάκαμψη της οικονομίας

3,2 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για έρευνα από το 2010 έως το 2013, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ήμισυ των κεφαλαίων θα προέρχεται από τη βιομηχανία και το υπόλοιπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του 7ου Προγράμματος-Πλαίσιο για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Η ΕΕ και η βιομηχανία θα προχωρήσουν σε αυτή την επένδυση προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να την οδηγήσουν προς μια ισχυρότερη, φιλικότερη προς το περιβάλλον και πιο ανταγωνιστική οικονομία. Οι συνεργασίες μεταξύ της Επιτροπής και της βιομηχανίας θα τονώσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, θα μειώσουν την υπερβολική ενεργειακή κατανάλωση των ευρωπαϊκών κτιρίων και θα αναπτύξουν νέες και βιώσιμες μορφές οδικών μεταφορών.

Ο πρώτος γύρος πρόσκλησης υποβολής προτάσεων εξαγγέλθηκε στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 εκπρόσωποι από την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την έρευνα. Για την πρώτη δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, που θα ξεκινήσουν επίσημα στις 30 Ιουλίου για σχέδια που θα υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2010, θα διαταθούν 268 εκατ. ευρώ σε τρεις καίριους τομείς της αγοράς, μέσω τριών συμπράξεων: Εργοστάσια του μέλλοντος, Κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης και Πράσινα αυτοκίνητα.

Η σύμπραξη 'Εργοστάσια του μέλλοντος', συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, είναι μια πρωτοβουλία υπέρ των κατασκευαστών, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμοστούν στην παγκόσμια ανταγωνιστική πίεση με τη βελτίωση των γνώσεών τους και τη χρήση των τεχνολογιών του μέλλοντος. Θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, καινοτόμες τεχνολογίες μεταποίησης, υλικά και διεργασίες για μεγαλύτερη παραγωγή, με παράλληλη κατανάλωση λιγότερων υλών, λιγότερης ενέργειας και παραγωγή λιγότερων αποβλήτων.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης 'Κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης', συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα προωθηθούν οι πράσινες τεχνολογίες και θα αναπτυχθούν ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, νέα υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές για νέα, φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, ενώ θα προωθηθούν και αλλαγές σε υφιστάμενα κτίρια προσβλέποντας στη μείωση της υπερβολικής ενεργειακής κατανάλωσης των ευρωπαϊκών κτιρίων στην οποία οφείλεται το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 στην ΕΕ.

Τα 'Πράσινα αυτοκίνητα', τέλος, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, είναι μια πρωτοβουλία που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και μη ρυπογόνων ενεργειακών πηγών, στην ασφάλεια και στη κυκλοφοριακή ροή στον τομέα του αυτοκινήτου. Η στροφή σε οικολογικότερα αυτοκίνητα και ευφυέστερα συστήματα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης των οδικών και αστικών μεταφορών και της έρευνας σε υβριδικές τεχνολογίες, είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι στόχοι για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την επιστήμη και την έρευνα, κ. Janez Potocnik, 'Αναγνωρίζεται πλέον ότι η επένδυση στην Ε&Α δεν είναι πολυτέλεια για περιόδους ευημερίας αλλά αντίθετα μια ανάγκη σε χαλεπούς καιρούς. Εάν η Ευρώπη κάνει σήμερα 'έξυπνες' επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, αυτό θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και βιώσιμη ανάπτυξη αύριο. Μέσω των καινοτόμων αυτών συμπράξεων, η Επιτροπή και η βιομηχανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για τονώσουν την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και να δώσουν ηγετική θέση στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.'

'Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να βρουν αποτελεσματική εφαρμογή στη βιομηχανία, ώστε η Ευρώπη να κατορθώσει να αποκτήσει οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βασισμένη στη γνώση. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθάει τη βιομηχανία να επενδύσει κρίσιμη μάζα πόρων σε μακροπρόθεσμη έρευνα, ακόμα και στην παρούσα φάση της κρίσης στην οποία η βιομηχανία μπαίνει στον πειρασμό βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών', δήλωσαν ο κ. Massimo Matucci, εξ ονόματος της σύμπραξης 'Εργοστάσια του μέλλοντος', ο κ. Juan Manuel Mieres, εκπροσωπώντας τη σύμπραξη 'Κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης' και ο Gunter Lugert για τη σύμπραξη 'Πράσινα αυτοκίνητα'.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Public Private Partnerships - PPPs) μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/research/industrial_technologies/lists/list_114_en.html.