Ένα νέο ευρωπαϊκό βραβείο για τις πράσινες ΤΠΕ

Την καλύτερη Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για ενεργειακή απόδοση θα αναδεικνύει από φέτος το βραβείο 'Best ICT4EE (ICT for Energy Efficiency) Project' που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας) στο πλαίσιο του συνεδρίου ICT 2020 Energy Efficiency, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 19-20 Μαρτίου.

Στόχος του βραβείου είναι να ενισχύσει την καινοτομία στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, συνεισφέροντας έτσι σε σημαντικές, μετρήσιμες βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και προβάλλοντας ταυτόχρονα ορατά παραδείγματα επιτυχημένων επενδύσεων από εταιρίες ή και πολίτες. Και τα τρία έργα που θα προκριθούν θα βραβευθούν με δίπλωμα υπογεγραμμένο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο νικητή του 'Best ICT4EE project' που θα αναδειχθεί από την επιτροπή θα απονεμηθεί το Μεγάλο Βραβείο.

Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία σε κάθε έργο που εντάσσεται στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και Ενεργειακής Απόδοσης να προβληθεί, αλλά και να διεκδικήσει το μεγάλο βραβείο. Δεκτά θα γίνονται έργα έρευνας ή τεχνολογικής ανάπτυξης με δημόσια χρηματοδότηση από εθνικά, περιφερειακά ή και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η διαδικασία ανάδειξης του νικητή, μάλιστα, θα περιλαμβάνει, εκτός από την ειδική επιτροπή, και ψηφοφορία στο Διαδίκτυο, και θα βασίζεται σε 4 κριτήρια: καινοτομία, κοινωνική διάσταση, ευρωπαϊκός προσανατολισμός και δικτυακός τόπος.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι να διαθέτει το έργο ειδικό δικτυακό τόπο. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας είναι σχετικά απλή: το μόνο που απαιτείται είναι η εγγραφή στον δικτυακό τόπο του ICT4EE (http://ec.europa.eu/information_society/events/ict4ee/2009/award/index_en.htm) και η εκεί καταχώρηση της διεύθυνσης του δικτυακού τόπου του έργου, καθώς και η καταχώρηση της περιγραφής της πρότασης. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιότητας είναι η 31η Αυγούστου 2009, ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση 2010 ICT4EE στις Βρυξέλλες.

Μάθετε Περισσότερα