Νέες προκηρύξεις για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο τον Ιούλιο

14.07.2009

Νέες προκηρύξεις για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, στα προγράμματα 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', 'ΙΔΕΕΣ' 'Ερευνητικές Υποδομές', 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης' αναμένονται στα τέλη Ιουλίου, με καταληκτικές ημερομηνίες από τον Οκρώβριο μέχρι τον Ιανουάριο 2010. Συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν οι ακόλουθες προκηρύξεις:

- Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες: αναμένονται τέσσερεις νέες προκηρύξεις, με καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβρη 2009 και συνολικό προϋπολογισμό 69,5 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται δράσεις για την οικονομική μεγέθυνση, την απασχόληση και ανταγωνιστικότητα σε μια κοινωνία της γνώσης, τον συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων με μια ευρωπαϊκή προοπτική, τις μείζονες κοινωνικές τάσεις και τις συνέπειές τους, την Ευρώπη στον κόσμο, τον πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κοινωνικοοικονομικούς και επιστημονικούς δείκτες, τις δραστηριότητες προοπτικής διερεύνησης.
Στις προηγούμενες τρεις προσκλήσεις του προγράμματος (καταληκτική ημερομηνία: 13 Ιανουαρίου 2009), υποβλήθηκαν συνολικά 467 επιλέξιμες προτάσεις, εκ των οποίων 227 προτάσεις αξιολογήθηκαν θετικά και 31 είναι υποψήφιες για χρηματοδότηση. Σε 42 από τις 227 προτάσεις συμμετέχουν ελληνικοί οργανισμοί, ως συντονιστές ή εταίροι.

- ΙΔΕΕΣ: αναμένεται η τρίτη πρόσκληση για νέους ερευνητές (ERC Starting Independent Researcher Grant), με προϋπολογισμό 528 εκατ. ευρώ και καταληκτικές ημερομηνίες στις 28 Οκτωβρίου (Φυσικές επιστήμες και μηχανική), 18 Νοεμβρίου (Επιστήμες Υείας) και 9 Δεκεμβρίου (Κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες). Η πρόσκληση για έμπειρους ερευνητές αναμένεται τον Οκτώβριο με καταληκτικές ημερομηνίες στις 24 Φεβρουαρίου (Φυσικές επιστήμες και μηχανική), 17 Μαρτίου (Επιστήμες Υγείας) και 7 Απριλίου 2010 (Κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες).

- Ερευνητικές Υποδομές: αναμένονται δύο νέες προκηρύξεις. Η 6η προκήρυξη, με προϋπολογισμό 217 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία στις 3 Δεκεμβρίου, αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών, και δευτερευόντως, τη φάση προετοιμασίας νέων υποδομών σε 6 τομείς προτεραιότητας.
Η 7η προκήρυξη, με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία στις 24 Νοεμβρίου, καλύπτει το ειδικό θεματικό πεδίο e-infrastructures. Έμφαση δίνεται στην ολοκλήρωση κατανεμημένων υπολογιστικών υποδομών (DCI), στην πρώτη φάση υλοποίησης του PRACE, αλλά και στην ενίσχυση των εικονικών ερευνητικών κοινοτήτων (virtual research communities).

- Ερευνητικό Δυναμικό: αφορά τη χρηματοδότηση άριστών ερευνητικών ομάδων από περιφέρειες σύγκλισης/απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ για την ενίσχυση του δυναμικού τους. Αναμένονται δύο προκηρύξεις, η μία αποκλειστικά για οργανισμούς σε περιφέρειες σύγκλισης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με συνολικό προϋπολογισμό 40 περίπου εκατ. ευρώ και καταληκτικές ημερομηνίες τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2009.

- Περιφέρειες της Γνώσης: αφορά τη διακρατική συνεργασία περιφερειακών ερευνητικών clusters (ερευνητικός οργανισμός-επιχείρηση-φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης). Η νέα προκήρυξη θα καλύψει το θεματικό πεδίο της Υγείας, με προϋπολογισμό περίπου 17 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2010.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τα παραπάνω προγράμματα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (www.ekt.gr/fp7), καθώς και στο νέο Κέντρο Ηλεκτρονικής Υποστήριξης του ΕΚΤ για το 7ο ΠΠ: http://helpdesk.ekt.gr.