Βραβεία για γυναίκες επιστήμονες από τη L'OREAL και την UNESCO

Για τέταρτη χρονιά προκηρύχτηκαν από τη L'OREAL Ηellas τα βραβεία 'Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη', στο πλαίσιο του ομώνυμου διεθνούς προγράμματος, που έχει θεσμοθετηθεί από τη L'OREAL σε συνεργασία με την UNESCO, για την προβολή και την ενίσχυση του επιστημονικού έργου των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα 3 ελληνικά Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας, αξίας 10.000 ευρώ το καθένα, θα απονεμηθούν σε ελληνίδες επιστήμονες των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών.

Οι υποψήφιες θα πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι 38 ετών, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής, συνοδευόμενη από βιογραφικό, θα γίνεται έως και τις 2 Οκτωβρίου 2009 στη Γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO (Ακαδημίας 3, 100 27 Αθήνα, 210 3682396-7) η οποία θα τα προωθεί στην κριτική επιτροπή.

Η επταμελής Επιτροπή Κρίσης, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, υπό την προεδρία του Δρ. Νικόλαου Χατζηχρηστίδη, καθηγητή του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής των διεθνών βραβείων 'L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη'.

Σημειώνεται ότι τα Διεθνή Βραβεία 'L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' θεσπίστηκαν το 1998 με σκοπό να ενισχύσουν και να προβάλουν το ρόλο των γυναικών στην επιστημονική έρευνα, δίνοντας παράλληλα κίνητρα, αλλά και πρότυπα, σε περισσότερες γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των επιστημών.

Μέχρι τώρα έχουν βραβευτεί 57 κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες από 27 χώρες, ενώ 135 υπότροφοι από 71 χώρες είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν την ερευνητική τους σταδιοδρομία. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα εθνικά βραβεία και υποτροφίες που διοργανώνονται σε 35 χώρες, έχουν αναδείξει, επιβραβεύσει και υποστηρίξει περισσότερες από 500 νέες γυναίκες επιστήμονες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, από το 2006, που θεσμοθετήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO, έχουν βραβευτεί 8 ερευνήτριες.