7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο: Η κοινοτική χρηματοδότηση της έρευνας φέρνει αποτελέσματα

Έκθεση προόδου για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο (7ο ΠΠ) για την Έρευνα δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 10 δισ. ευρώ έχουν διοχετευτεί για τη στήριξη της έρευνας, 5 συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα εγκαινιάστηκαν για τη στρατηγική τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης και 2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν από τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση καταμερισμού του κινδύνου γα τη στήριξη ερευνητικών έργων υψηλού κινδύνου.

Το 7ο ΠΠ είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της τεχνολογίας. Με προϋπολογισμό 54 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 καλύπτει τομείς όπως Υγεία, Τρόφιμα, Πληροφορική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στηρίζει τους καλύτερους επιστήμονες της Ευρώπης και την πρωτοποριακή έρευνα. Επιπλέον προγράμματα προωθούν την κινητικότητα των ερευνητών και την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και ικανοτήτων στην ΕΕ.

Τα δύο πρώτα χρόνια του Προγράμματος:
- 25.000 προτάσεις έφτασαν στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και 5.500 επιλέχθηκαν για επιχορηγήσεις.
- Το Ειδικό Πρόγραμμα 'Συνεργασία' προσέλκυσε το 36,7% του συνόλου των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Ακολουθεί το Ειδικό Πρόγραμμα 'Ανθρωποι' με ποσοστό 23,5%.
- Το Ειδικό Πρόγραμμα 'Ιδέες' (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας) έλαβε περίπου 11.000 προτάσεις για τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που δημοσίευσε. Περισσότερες από 600 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε κορυφαίους ερευνητές της ΕΕ.
- Το 44% του προϋπολογισμού για τη συνεργατική έρευνα διατέθηκε για διεπιστημονική έρευνα στους τομείς Περιβάλλον, Ενέργεια, Γεωργία, Μεταφορές, Νανοτεχνολογίες και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
- Νέες χώρες εκτός ΕΕ συνδέθηκαν με το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει σε 12. Υπογράφηκε ειδική συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής και προωθήθηκε η διεθνής επιστημονική συνεργασία για τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER).

Τα πανεπιστήμια, και γενικότερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπέβαλαν περίπου το 1/3 των προτάσεων για χρηματοδότηση. Ακολουθούν οι οργανισμοί από τον ιδιωτικό τομέα, που υπέβαλαν περίπου το 1/4 των προτάσεων, και τα ερευνητικά κέντρα με το ίδιο μερίδιο.

Σε διαχειριστικό επίπεδο, μειώθηκε η γραφειοκρατία, μέσω του νέου ταμείου εγγυήσεων και της ενιαίας υπηρεσίας καταχώρισης, και ιδρύθηκαν δύο εκτελεστικοί οργανισμοί για την αποτελεσματική υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ. Ζητήματα που απαιτούν βελτίωση είναι η σχετικά χαμηλή συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ερευνητών από τα νέα κράτη μέλη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, οι ερευνητικοί οργανισμοί είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση 121 εκατ. ευρώ μέσω του 7ου ΠΠ. Ιδιαίτερη επιτυχία σημειώθηκε στα προγράμματα 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών', 'Υγεία', 'Νανοεπιστήμες, Νανοτεχνολογίες, Υλικά και Νέες Τεχνολογίες Παραγωγής', 'Δράσεις Marie Curie', 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Ερευνητικές Υποδομές'. Σύμφωνα με τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία, 448 ελληνικοί οργανισμοί συμμετέχουν σε 303 ερευνητικά έργα, εκ των οποίων συντονίζουν τα 96.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει ως Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) τα επιμέρους προγράμματα του 7ου ΠΠ: Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφόρησης (αναπληρωματικό ΕΣΕ), Ενέργεια, Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ΙΔΕΕΣ, Ερευνητικές Υποδομές (αναπληρωματικό ΕΣΕ), Περιφέρειες της Γνώσης, Ερευνητικό δυναμικό και Συνεκτική ανάπτυξη των πολιτικών έρευνας.

Πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του 7ου ΠΠ είναι διαθέσιμες στα ελληνικά, στο δικτυακό τόπο: www.ekt.gr/fp7. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στο e-Helpdesk του ΕΚΤ για το 7ο ΠΠ: http://helpdesk.ekt.gr/.