Οταν οι νέοι καινοτομούν και προτείνουν τεχνολογικές λύσεις

Tρεις πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές Ελλήνων μαθητών και φοιτητών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, όπως οι ασθένεις στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι πυρκαγιές στα δάση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης 'Ημέρα Καινοτομίας: Επενδύοντας στη Γνώση' που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς στην Αθήνα.

Η 'Ημέρα Καινοτομίας' - που τελούσε υπό την αιγίδα του προγράμματος 'Ψηφιακή Ελλάδα' της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών - φιλοξένησε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την ανάγκη επένδυσης στην καινοτομία και τις δυνατότητες αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν -παρουσία του κ. Aρη Σπηλιωτόπουλου, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και της κας Aννας Διαμαντοπούλου, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- οι τρείς νικήτριες ομάδες του ελληνικού τελικού του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup 2009, και αναδείχθηκε η ομάδα NTUA που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς που θα διεξαχθούν στις 3-7 Ιουλίου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον ελληνικό διαγωνισμό ήταν συνολικά 1.000.

Με θέμα 'Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων', οι συμμετέχοντες στον διεθνή διαγωνισμό Imagine Cup κλήθηκαν φέτος να καταθέσουν προτάσεις προς την επίλυση ενός από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στη φετινή εκδήλωση δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 300.000 φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες.

Την πρώτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό κατέλαβε η ομάδα ΝTUA, από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρολογικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία παρουσίασε την καινοτόμο εφαρμογή Artificial Intelligence Doctor (AID). Η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μια πρόταση αυτόματης διάγνωσης ασθενειών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης γιατρών. Μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση, σε πρώτο στάδιο, της ελονοσίας και της πνευμονίας, χωρίς να απαιτείται, όσο είναι αυτό εφικτό, η παρουσία ιατρικού προσωπικού.

Σε δεύτερο στάδιο, θα μπορεί να ενσωματωθεί διεπαφή φιλική προς τον απλό χρήστη, ώστε το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοικούς, και μετά την απομάκρυνση των ειδικών-εθελοντών. Επίσης, μελλοντικά θα μπορούσε να αναπτυχθεί και μία κοινότητα ιατρών ανά τον κόσμο, που θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγονται για την καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών και διανομή φαρμάκων. Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωσήφ Αλβέρτης, Κωνσταντίνος Σίδερης, Χάρης Αγγελιδάκης και Κώστας Ζαμπογιάννης, οι οποίοι ανέπτυξαν την πρότασή τους υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Γκιώνη, Υποψήφιου Διδάκτωρ ΕΜΠ και με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή ΕΜΠ Ιωάννη Ψαρρά και του Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Ασκούνη.

Στη 2η θέση διακρίθηκε το έργο Protasis του μαθητή Αντώνη Πλατάνιου (Εκπαιδευτήρια Γείτονα), νικητή του περυσινού διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα που, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών στα δάση και μελλοντικά την αυτόματη πυρόσβεση. Για την επίτευξη του στόχου, χρησιμοποιούνται δεδομένα που συλλέγονται από δύο πηγές. Για μικρές δασικές εκτάσεις και κυρίως για εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε πόλεις, το Project Protasis Forest Edition χρησιμοποιεί συσκευές με πολλούς ανιχνευτές υψηλής τεχνολογίας (θερμογραφική κάμερα, αισθητήρες υπερύθρων, υπερήχων και λέιζερ, ανάλυση φάσματος του φωτός κ.λπ.), χωρίς κινητά μέλη οι οποίοι λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις, λόγω της δυσκολίας στην πρόσβαση, το Project Protasis μπορεί να 'συνεργαστεί' με δορυφόρους που φέρουν εγκατεστημένα συστήματα, για να μπορούν να δημιουργήσουν ένα θερμογράφημα της περιοχής και να μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, τις οποίες μπορεί μετά να αναλύσει το πρόγραμμα και να συμπεράνει εάν στην φωτογραφία υπάρχουν δείγματα πυρκαγιάς ή καπνού.

Την 3η θέση κατέλαβε με το έργο '1Click1Help' η ομάδα 'CoSy-LLab' (Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά) στην οποία συμμετέχουν οι φοιτητές: Βασίλης Καμπέρης, Δημήτρης Καρέτσος, Κατερίνα Κατσαούνη, Αλέξανδρος Ψύχας. Το προτεινόμενο σύστημα λογισμικού συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός λογισμικού συστήματος κοινωνικής δικτύωσης με τα χαρακτηριστικά της διαδραστικής διαδικτυακής τηλεόρασης. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το έργο οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανοικτά κοινωνικά θέματα και προβλήματα της εποχής μας.

Μέσω του προτεινόμενου συστήματος λογισμικού, που έχει ήδη προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της MKO 'Γιατροί χωρίς Σύνορα', οι χρήστες δεν είναι απλά παθητικοί αποδέκτες πληροφοριακού υλικού, αλλά επικοινωνούν, εμπλουτίζουν με σχόλια και περιεχόμενο το υλικό, δημιουργώντας έτσι μία ενεργή κοινότητα που δραστηριοποιείται παράλληλα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν και ενεργά μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως συμμετοχή σε online δημοσκοπήσεις για διαμαρτυρία και πίεση προς την πολιτεία, δημοπρασίες, δωρεές, αγορές προϊόντων, κ.ά. To προτεινόμενο σύστημα μπορεί να διαλειτουργεί με άλλα λογισμικά κοινωνικής δικτύωσης όπως YouTube, MySpace, Facebook και η αρχιτεκτονική του είναι κατανεμημένη ώστε να μπορεί να επεκταθεί εύκολα.

Aξιοποιώντας την τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία

Στη συζήτηση με θέμα 'Η Καινοτομία στην εκπαίδευση', οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε επιτυχημένες πρακτικές ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας εντός της σχολικής αίθουσας και διερεύνησαν τις προοπτικές ανανέωσης και αναβάθμισης του διδακτικού έργου μέσω της επένδυσης στην τεχνολογία. Κοινό σημείο στις τοποθετήσεις ήταν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω της καινοτόμου αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Παράλληλα, σε ειδική αίθουσα του Κέντρου Καινοτομίας, έλαβε χώρα η παρουσίαση της επαναστατικής διαδραστικής πλατφόρμας Microsoft Surface. Για πρώτη φορά, το ελληνικό κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει το καινοτόμο interface που εισάγει ένα νέο τρόπο διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου, επιτρέποντας μια πιο φυσική επαφή με την τεχνολογία. Διαθέτοντας μια πρωτοποριακή επιφάνεια, μπορεί να αναγνωρίσει ηλεκτρονικές συσκευές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ ανταποκρίνεται σε κάθε άγγιγμα και κίνηση. Περισσότεροι από ένας χρήστες συγχρόνως μπορούν να επεξεργαστούν υλικό σε ψηφιακή μορφή, ακόμα και να το μεταφέρουν μεταξύ του Surface και μιας άλλης ηλεκτρονική συσκευής, μόνο με απλές φυσικές κινήσεις του χεριού, χωρίς τη χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού.

Ταυτόχρονα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές εφαρμογές των συνεργατών της Microsoft, καθώς και του Microsoft Research Center. Το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν το SenseCam, καινοτόμος εφαρμογή η οποία, χρησιμοποιώντας ψηφιακή κάμερα, επιτρέπει σε ανθρώπους που πάσχουν από αμνησία να καταγράφουν τις καθημερινές κινήσεις τους, δημιουργώντας ένα είδος ψηφιακού αρχείου γι? αυτούς, καθώς και β) η εφαρμογή HRVAnalyser 2008 η οποία λαμβάνει δεδομένα καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης τα οποία χρησιμοποιεί για να προσδιορίσει εξειδικευμένους προγνωστικούς δείκτες για την πρόληψη επιπλοκών και σοβαρών αρρυθμιολογικών επεισοδίων σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.