Ευρωπαϊκά βραβεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Τοπικές και περιφερειακές αρχές από όλη την ΕΕ καλούνται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (European eGovernment Awards) 2009. Όλοι οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα από την ΕΕ, τις χώρες Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και τις υποψήφιες χώρες μπορούν να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι τις 10 Ιουνίου 2009 στην ιστοσελίδα www.epractice.eu/awards.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνονται φέτος για τέταρτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα βραβεία καλύπτουν τρεις γενικές κατηγορίες: ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία της ενιαίας αγοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων, και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υπηρεσία της διοικητικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών μέσω των ΤΠΕ, την αύξηση της εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση και τους οργανισμούς του δημοσίου, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εταιριών και επιχειρήσεων. Το πνεύμα του διαγωνισμού συμπορεύεται με τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής i2010 - 'Κοινωνία της Πληροφορίας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση' και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ προς μια 'Κοινωνία της Πληροφορίας για Όλους'.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης 'Σύμπραξη για την ηλεκτρονική Ένωση' (5th Ministerial eGovernment Conference: 'Teaming up for the eUnion'), η οποία θα λάβει χώρα στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο Malmo, στη Σουηδία, υπό την αιγίδα της σουηδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 10 Ιουνίου 2009 στις 16:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.