Το 'ηλεκτρονικό πολυκατάστημα' της Δημόσιας Διοίκησης

Ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο για τη διευκόλυνση του πολίτη στην αλληλεπίδρασή του με τον κρατικό μηχανισμό, η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «Ermis», παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ φιλοδοξώντας να εισάγει την Ελλάδα στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης www.ermis.gov.gr φιλοδοξεί, ουσιαστικά, να αποτελέσει ένα 'ηλεκτρονικό πολυκατάστημα' όπου ο πολίτης θα μπορεί εύκολα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία να διεκπεραιώνει το σύνολο των συναλλαγών του με τον κρατικό μηχανισμό, από τη χορήγηση μιας απλής βεβαίωσης ή πιστοποιητικού μέχρι εγγραφή σε μητρώα ασφαλισμένων ή έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης. Αν και προς το παρόν, ελάχιστες είναι οι υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί ο πολίτης να μεταβεί σε κάποιο ΚΕΠ μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του, προβλέπεται διαρκής βελτιστοποίηση του περιεχομένου της Πύλης και σταδιακή εξέλιξή της, έτσι ώστε να προσφέρει ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες.

Τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται το έργο: Η Παροχή πληροφοριών, η Διαλειτουργικότητα και η Ασφάλεια των συναλλαγών. Η παροχή πληροφοριών αφορά την ολοκληρωμένη συλλογή και οργάνωση της απαιτούμενης πληροφορίας από το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης και την διάθεσή της στο Διαδίκτυο για την αξιόπιστη ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων. Η διαλειτουργικότητα αφορά την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέπουν την πλήρη επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης και την ανάπτυξη εφαρμογών για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών από ένα σημείο. Τέλος, η απόλυτη ασφάλεια στις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα εξασφαλιστεί με την χρήση κλιμακούμενων μεθόδων ψηφιακής αυθεντικοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων.

Και αν ο 'Ermis' στοχεύει να συμβάλλει στον γενικότερο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, φέρνοντάς την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιοποίηση και διάχυση της δημόσιας πληροφορίας και των συναλλαγών στο Διαδίκτυο, ένα άλλο έργο έρχεται, σχεδόν παράλληλα, να εξασφαλίσει, όπου αυτό είναι δυνατό, διαφάνεια στη δράση του κρατικού μηχανισμού. Πρόκειται για την 'Εφημερίδα της Υπηρεσίας', μια ιστοσελίδα την οποία κάθε δημόσια υπηρεσία καλείται, σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, να δημιουργήσει και να συντηρεί στο δικτυακό της τόπο. Στην ιστοσελίδα αυτή θα δημοσιοποιούνται όλα τα διοικητικά έγγραφα που παράγει η εκάστοτε υπηρεσία καθημερινά, δημιουργώντας πρακτικά μια ηλεκτρονική εφημερίδα ανάλογη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για κάθε φορέα.

Η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης 'Εrmis' συνιστά αντικείμενο του έργου 'Μελέτη και Ανάπτυξη της Κεντρικής Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης για την Πληροφόρηση & Ασφαλή Διεκπεραίωση Ηλεκτρονικών Συναλλαγών των Πολιτών / Επιχειρήσεων' με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ ΑΕ) και φορέα λειτουργίας και χρηματοδότησης το Υπουργείο Εσωτερικών - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας', στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% από Εθνικούς Πόρους.