Διεθνές συνέδριο για τις πολιτικές των βιβλιοθηκών

Το θέμα 'Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική' επέλεξε η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών για το 6ο διεθνές συνέδριο της που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου 2009 στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα).

Οι πολιτικές βιβλιοθηκών, είτε αναφέρονται σε γενικά ή ειδικά θέματα (γενική πολιτική βιβλιοθήκης ή ανάπτυξη συλλογής, υπηρεσίες προς τους χρήστες, πηγές χρηματοδότησης, διαφήμιση υπηρεσιών, συνεργασίες κ.λπ.) αποτελούν τη βασική συνιστώσα της σωστής λειτουργίας τους. Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές που διέπουν τις λειτουργίες τους. Ο σωστός σχεδιασμός, οι σαφείς κατευθύνσεις και ο κοινός προσανατολισμός, σε εθνικό επίπεδο, καθίστανται αναγκαία προκειμένου οι βιβλιοθήκες να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως πύλες στη γνώση και στη δια βίου μάθηση.

Έγκριτοι ομιλητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, αλλά και την Ελλάδα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, περιγράφοντας τις πολιτικές βιβλιοθηκών που εφαρμόζονται στις χώρες τους και την επίδρασή τους στις τοπικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών. Επιπλέον θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους από την εφαρμογή των πολιτικών είτε στο σύνολο των βιβλιοθηκών της χώρας είτε σε συγκεκριμένους τύπους βιβλιοθηκών.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, η οποία συγκροτήθηκε το 2003 από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, αποσκοπεί στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Με βασική δέσμευση για ανοιχτή και ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες/χρήστες. Η Επιτροπή αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν. Στο πλαίσιο μάλιστα των δραστηριοτήτων της εκδίδει το βιβλιοθηκονομικό περιοδικό Συνεργασία, που κυκλοφορεί τρεις φορές τον χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα, παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.

Μέλη της Επιτροπής είναι οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Πληροφόρησης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.