'Challenge Europe': Οι νέοι της Ευρώπης ενάντια στην αλόγιστη κατανάλωση άνθρακα

Εκατοντάδες νέους ανά την Ευρώπη αναζητά το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του προγράμματος 'Challenge Europe', προκειμένου να συγκεντρώσει τους περίπου 200 'Συνηγόρους του Κλίματος' για το 2009. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2008 με στόχο να ωθήσει τους νέους, παρέχοντάς τους τους απαραίτητους πόρους, να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις και δράσεις ενάντια στην κλιματική κρίση.

Το πρόγραμμα 'Challenge Europe' φιλοδοξεί να συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά στο διάλογο για την κλιματική αλλαγή και να αποδείξει πως μεμονωμένα άτομα, χωρίς επιστημονική κατάρτιση ή προηγούμενη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος, μπορούν με όχημα το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη συνεργασία να παρέμβουν και να κάνουν τη διαφορά σε ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό τομέα.

Ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι με δράσεις σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Σε κάθε μια από τις 12 χώρες θα επιλεγούν δεκαπέντε νέοι και νέες μεταξύ 18 και 35 ετών από όλες τις κοινωνικές ομάδες και, ως 'Συνήγοροι του Κλίματος', θα αναλάβουν δράση για να μειωθεί η χρήση άνθρακα.

Σε συνεργασία με πλήθος φορέων και με το Βρετανικό Συμβούλιο, η κάθε ομάδα θα έρθει σε επαφή με ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος και θα αναπτύξει τρεις καινοτόμες και πρακτικές ιδέες προκειμένου να μειωθεί η χρήση άνθρακα, μέσω αλλαγών στην πολιτική, τις επιχειρήσεις ή την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στη συνέχεια κάθε ομάδα θα αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να προωθήσει τις ιδέες της και να αναζητήσει υποστήριξη προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν.

Για τους Έλληνες «Συνηγόρους Κλίματος», όπως και για τους συναδέλφους τους, η πρόκληση θα είναι να αντλήσουν γνώση από τον κόσμο της επιστήμης, της ακαδημαϊκής και πολιτικής σκέψης, καθώς και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αναπτύξουν τις 3 ιδέες τις οποίες θα διοχετεύσουν, στη συνέχεια, σε άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, πολιτικών, και φιλανθρωπικών οργανώσεων, με σκοπό την υλοποίησή τους.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009. Περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα της αίτησης θα βρείτε στoν δικτυακό τόπο του Βρετανικού Συμβουλίου.