Ο καθηγητής Πάνος Α. Λιγομενίδης νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

16.01.2009

Ο καθηγητής Πάνος Α. Λιγομενίδης είναι ο νέος εκλεγμένος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2009. Η εγκατάστασή του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης της Ακαδημίας στις 15 Ιανουαρίου. Ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maryland των ΗΠΑ και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993. Διευθύνει το Γραφείο Ερευνών της Επιστήμης της Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι Πρόεδρος του Κέντρου της Ελληνικής Γλώσσας (Υπ. Παιδείας) και της Εταιρείας της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.

Ο Π. Λιγομενίδης εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ερευνητής της Εταιρείας IBM και ως Καθηγητής των Πανεπιστημίων Stanford, UCLA, Maryland, και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, Ισπανίας. Ήταν Αντιπρόεδρος (Ερευνών) της Caelum Research Corporation, Τεχνικός Σύμβουλος πολλών Εταιρειών και Δημόσιων Οργανισμών. Έχει διακριθεί με πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως Distinguished Professor of Electrical Engineering, Outstanding Educator of America, και Ford Foundation Fellow. Έχει αξιόλογο ερευνητικό και πολυπληθές δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.

Κατά τη συνεδρίαση της Ακαδημίας, ο καθ. Π. Λιγομενίδης έδωσε ομιλία με θέμα: 'Εγκλειδωμένες κοινωνίες: Με τα μάτια της επιστήμης της πληροφορικής'. Στην ομιλία του, μέσα από τη μελέτη της εξελικτικής διαδικασίας της φύσης και της παρατήρησης των πληθυσμιακών ομαδοποιήσεων, ο καθηγητής μίλησε μεταξύ άλλων για τον 'υπερόπτη τεχνολογικό άνθρωπο της εποχής μας, φορτωμένο με ένα αναπόφευκτο βαθμό νεύρωσης, παράνοιας, και ψυχωτικού φανατισμού', το βασικό πρόβλημα του οποίου 'εντοπίζεται στις επιλογές του που καθορίζουν την κατεύθυνση της 'εκούσιας εξελικτικής πορείας μιας προοδευτικά ολοκληρωμένης και εγκλειδωμένης κοινωνίας''.

Αναφερόμενος στο θέμα της παιδείας, τόνισε 'τον υπεύθυνο μορφοποιό ρόλο της 'Δυνητικής Παιδείας του Γίγνεσθαι' στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων και στην εποικοδομητική χρησιμοποίηση της Τεχνολογίας της Πληροφορικής. Κυρίως λόγω της μη-προσαρμογής της Παιδείας στις απαιτήσεις της σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας με την εκρηκτική πληροφόρηση, δεν γίνεται σωστή εφαρμογή της ταχέως αναπτυσσόμενης Τεχνολογίας της Πληροφορικής για την αποτελεσματική εκπαίδευση ατόμων που να είναι ικανά να μετουσιώνουν την πληροφορία σε δυνητική Γνώση. Όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Εξαρτάται από εμάς. Είναι ευθύνη όλων μας'.

Τέλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Λιγομενίδης αναφέρθηκε και στο νέο ηλεκτρονικό κόμβο (www.infoacademy.gr) που προστίθεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Ερευνών που διευθύνει στην Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος αποτελεί πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς αφορά τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και την ενημέρωση για την προληπτική διάγνωση του καρκίνου του μαστού.