Οι νέοι της Ευρώπης δείχνουν ενθουσιασμό για την επιστήμη, διστάζουν όμως να ακολουθήσουν σχετική καριέρα

19.02.2009

Στην κορυφή των ενδιαφερόντων των νέων Ευρωπαίων βρίσκεται η επιστήμη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που καταγράφει θετική στάση των νέων ηλικίας 15-25 ετών σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Το 82% των ερωτηθέντων απαντά πως η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος επιφέρει οφέλη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας και 49% πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Εννέα στους δέκα νέους Ευρωπαίους δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται κυρίως για ειδήσεις σχετικές με τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, ωστόσο τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται και για νέα επιστήμης και τεχνολογίας, ποσοστό ίδιο με αυτούς που δήλωσαν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιστήμη από τις γυναίκες (ποσοστό 75%, έναντι 59%).

Παρόλα αυτά, η έρευνα εντόπισε και μια αντίφαση: ενώ οι περισσότεροι νέοι αντιμετωπίζουν θετικά την επιστήμη, λίγοι από αυτούς σκέφτονται να σπουδάσουν κάποιο σχετικό αντικείμενο. Επιπλέον, το 69% των ερωτηθέντων βρίσκει ότι τα επιστημονικά μαθήματα στο σχολείο δεν είναι αρκετά ελκυστικά. Οι ερωτηθέντες που προέρχονται από τα νέα κράτη μέλη, ωστόσο, φάνηκαν κάπως πιο θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο σπουδών σε κάποιο επιστημονικό αντικείμενο.

Τέλος, θετικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι Ευρωπαίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση της έρευνας: συμφωνούν απολύτως ότι χρειάζεται να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα (92%) και ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά για την έρευνα (83% και 70% αντίστοιχα).

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2008, σε δείγμα 25.000 νέων, ηλικίας 15-25 ετών, από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι περισσότερες συνεντεύξεις (περίπου 1.000 σε κάθε χώρα) έγιναν μέσω τηλεφώνου, ενώ ορισμένες έγιναν πρόσωπο με πρόσωπο, σε χώρες με σχετικά χαμηλή κάλυψη σταθερού τηλεφωνικού δικτύου.