Ανανεωμένος ο δικτυακός τόπος του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας

09.01.2009

Ανανεώθηκε πρόσφατα ο δικτυακός τόπος του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας και ενημερώνεται τακτικά με θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους φορείς ανάπτυξης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο δικτυακός τόπος προσφέρει πρόσβαση σε εργαλεία καινοτομίας, δείκτες και εκθέσεις καινοτομίας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μελέτες εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέα και ειδήσεις καινοτομίας κ.λπ.

Αναλυτικά, στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

  • 10 εργαλεία καινοτομίας (Εικονική Τεχνόπολις)
  • 2 εκθέσεις καινοτομίας (2003 και 2005)
  • 233 projects καινοτομίας στην ΕΕ
  • 26 παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών ΜΜΕ
  • 159 ενημερωτικές εγγραφές
  • 16 εγγραφές για χρηματοδότηση επιχειρήσεων
  • 138 μελέτες εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων
  • 206 σύνδεσμοι
  • 19 εγγραφές με στοιχεία επικοινωνίας των τοπικών φορέων ανάπτυξης.

O δικτυακός τόπος είναι οργανωμένος σε τέσσερις βασικές ενότητες:

Σύστημα Τεχνολογικής Παρακολούθησης (Technology Watch), μέσω του οποίου είναι δυνατή η συλλογή πληροφοριών συγκεκριμένου ενδιαφέροντος τις οποίες ανασύρει, αξιολογεί, φιλτράρει και αποδίδει στον τελικό χρήστη. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν επιχειρηματικά νέα και ανακοινώσεις, στοιχεία επικοινωνίας εταιριών, διεθνείς και τοπικές οικονομικές ειδήσεις και στατιστικά στοιχεία για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους.

Benchmarking (Συγκριτική Αξιολόγηση), που αφορά τη διαδικασία σύγκρισης των επιδόσεων μιας επιχείρησης στη βάση μιας σειράς μετρήσιμων παραμέτρων στρατηγικής σημασίας, ως προς ένα ικανό δείγμα ομοειδών επιχειρήσεων που έχουν επιτύχει τις βέλτιστες επιδόσεις σε αυτούς τους δείκτες.

Βάση Δεδομένων & Πληροφοριών, ένα βασικό υποστηρικτικό στοιχείο του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας, καθώς περιέχει όλα τα δεδομένα που αφορούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οδηγός Βέλτιστων Πρακτικών για την Καινοτομία στις ΜΜΕ, ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιχειρηματίες που παρουσιάζει πραγματικές περιπτώσεις καινοτόμων πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε επιχειρήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 4 Κλάδους.

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Καινοτομίας αποτελεί Δράση του Προγράμματος 'K-Clusters' της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος 'Καινοτόμες Δράσεις'.