'Έξυπνα' υλικά από ελληνική εταιρεία νανοτεχνολογίας

Ολοκληρωμένες σειρές προϊόντων που αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν καθημερινές επιφάνειες, αξιοποιώντας τα πλέον προηγμένα ευρήματα της επιστήμης της νανοτεχνολογίας, παράγει η ελληνική εταιρεία NanoPhos, η οποία, σε λιγότερο από τρία χρόνια, έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία και πραγματοποιεί εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Οι σειρές προϊόντων της NanoPhos που βρίσκονται σήμερα στην αγορά είναι οι SurfaPore και DeSalin. Τα προϊόντα SurfaPore, με μια απλή επάλειψη, αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν υλικά όπως το τσιμέντο, η πέτρα, τα κεραμίδια, το ξύλο ή το μάρμαρο χωρίς αλλαγή της φυσικής τους όψης. Η απλή αυτή εφαρμογή επιτρέπει στα απειροστά μικρά νανοσωματίδια που περιέχει το προϊόν να εισχωρήσουν μόνιμα στους πόρους του υλικού. Με αυτή τη μέθοδο οι επιφάνειες απωθούν την υγρασία, προστατεύονται από την διάβρωση και την ανάπτυξη μούχλας και μικροοργανισμών, ενώ τα μάρμαρα και τα πλακάκια δεν λεκιάζουν.

Σε αντίθεση με προϊόντα δύο ή περισσότερων συστατικών ή σιλικονούχων σκευασμάτων, το προϊόν δεν δημιουργεί 'πλαστικό φιλμ προστασίας' και δεν αλλοιώνει την όψη των επιφανειών. Έχει βάση το νερό, δεν περιέχει επικίνδυνους διαλύτες και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, η οποία μπορεί να φτάσει τα οκτώ χρόνια με διατήρηση του 95% της αρχικής δραστικότητας. Επιπλέον, η 'σκληρή' ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδες φάσμα) δεν επηρεάζει την προστασία.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει επίσης τη σειρά προϊόντων DeSalin για τον αποτελεσματικό καθαρισμό ακόμη και λεκιασμένων γυαλισμένων μαρμάρων. Τα προϊόντα της NanoPhos απευθύνονται και σε βιομηχανικούς πελάτες αλλά και σε ιδιώτες, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή για όλους.

Η NanoPhos απέσπασε πρόσφατα το 1ο βραβείο στον τομέα της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στη διεθνή έκθεση 100% Detail, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις δομικών προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Διακρίθηκε μεταξύ 150 εκθετών για τα τεχνολογικά προηγμένα και ταυτόχρονα απλά στην εφαρμογή προϊόντα της. Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Andrew Waugh υπογράμμισε πως τα προϊόντα εντυπωσιάζουν καθώς συνδυάζουν την αποτελεσματική βελτίωση της αντοχής των επιφανειών στα κτίρια και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η NanoPhos έχει βραβευτεί και από τον Bill Gates, τον Ιανουάριο του 2008, για την καινοτομία των προϊόντων της.

Σημειώνεται πως η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 με έδρα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Το επιχειρηματικό σχέδιο των συνιδρυτών της NanoPhos Δρα Ι. Αραμπατζή και Καθ. Β. Θεοχαράκη είχε αποσπάσει το 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό 'European Business Plan of the Year Competition 2005', στον οποίο συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού ιδρύματος ALBA.

Μάθετε Περισσότερα