Στον καθηγητή Βιολογίας Ευάγγελο Μουδριανάκη το Αριστείο Μποδοσάκη

Στον καθηγητή Βιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελο Ν. Μουδριανάκη απονέμεται φέτος, για τέταρτη φορά, το Αριστείο Μποδοσάκη. Το βραβείο αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση του σημαντικού έργου του Έλληνα ερευνητή, για τις πρωτοποριακές μελέτες του επί της δομής της χρωματίνης, την κρυσταλλογραφική επίλυση της δομής του πρωτεϊνικού πυρήνα του νουκλεοσώματος και την ανακάλυψη της ιστονικής πτυχής. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών επιτρέπουν τη βαθύτερη κατανόηση των μοριακών μηχανισμών της ρύθμισης των γενετικών πληροφοριών του DNA.

Το Αριστείο Μποδοσάκη, ύψους 150.000 ευρώ, που θεσμοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με σκοπό να αναγνωρίζει και να προβάλλει καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες επιστήμονες, απονέμεται φέτος κατόπιν εισήγησης της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής στον Κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Σύμφωνα με σχετική Ανακοίνωση του Ιδρύματος 'η πρωτοπορία χαρακτήρισε από πολύ νωρίς το επιστημονικό έργο του κ. Ε. Μουδριανάκη, από την πρώτη κιόλας εργασία που δημοσίευσε ως δευτεροετής φοιτητής στο Johns Hopkins University. Τα ερευνητικά αποτελέσματα των εργασιών του υπόσχονταν να δημιουργήσουν μία νέα μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας των βάσεων μέσα στον έλικα του DNA. Υπενθυμίζεται δε ότι την εποχή εκείνη (1962) δεν είχε ερμηνευτεί ο γενετικός κώδικας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins του απέδωσε το διδακτορικό (Ph.D.) μετά τιμητικών διακρίσεων, και μετά από έξι μήνες τον προσέλαβε ως μέλος του καθηγητικού προσωπικού της σχολής από την οποία είχε μόλις αποφοιτήσει. Ήταν η πρώτη, και μέχρι σήμερα μοναδική, φορά στην ιστορία της Σχολής και ο Δρ. Μουδριανάκης έγινε ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία της αρχαιότερης σχολής Βιολογίας των ΗΠΑ.

Η σημαντικότερη προσφορά των ερευνητικών ευρημάτων της ομάδας του Ε. Μουδριανάκη ίσως να είναι η καταλυτική συμβολή των στο αναδυόμενο πεδίο της Επιγενετικής. Η κατανόηση της ακριβούς αρχιτεκτονικής οργάνωσης του πρωτεϊνικού πυρήνα του νουκλεοσώματος άνοιξε τον δρόμο σε άλλους ερευνητές για να εστιάσουν και να διερευνήσουν τους ρόλους συγκεκριμένων ατομικών θέσεων της χρωματίνης στην εν γένει ρύθμιση του γονιδιακού δυναμικού.

Σήμερα, και χάρη στις ερευνητικές προσπάθειες μιας πλειάδας ερευνητών το νέο και πολύ δημοφιλές πεδίο της Επιγενετικής, δίνει μία βαθύτερη και ακριβέστερη κατανόηση της έννοιας του γονιδίου και ιδιαίτερα της λειτουργικής ρύθμισής του. Κατ? επέκταση, το πεδίο της Επιγενετικής υπόσχεται μία νέα πλατφόρμα για προόδους στη βασική έρευνα αλλά και σε εφαρμοσμένους χώρους της Ιατρικής, όπως ο καρκίνος και η διαμόρφωση των νευρικών δικτύων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τιμήν του Ε. Μουδριανάκη, την Τρίτη 16 Ιουνίου (ώρα 18.30) θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ημερίδα με θέμα 'Μακρομοριακοί Ρυθμιστές του Γονιδιακού Δυναμικού' στην οποία θα μιλήσουν τέσσερις διεθνείς αυθεντίες στο πεδίο της μοριακής βιολογίας του κυττάρου: G?nter Blobel (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1999), Hamilton O. Smith (Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1978), Carol Greider (Βραβείο Albert Lasker Ιατρικής, 2006), Eric Westhof (Καθηγητής Δομικής Βιολογίας).