Περισσότεροι επιστήμονες, αλλά χαμηλές οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή έρευνα, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ

24.02.2009

Ο αριθμός των Ευρωπαίων ερευνητών αυξάνεται, η ΕΕ γίνεται ελκυστικότερη για τους ξένους επιστήμονες, αλλά οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και η ένταση της έρευνας παραμένουν χαμηλές. Αυτά είναι κάποια από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία ('Science, Technology and Competitiveness key figures report 2008/2009').

Στην έκθεση του 2008 περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στοιχεία για τη γενική εικόνα προόδου την περίοδο 2000-2006, τόσο στις επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη στην ΕΕ, όσο και στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ). Σύμφωνα με τα κυριότερα συμπεράσματα:

- Η έρευνα αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά: στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας εμφανίζονται νέοι σημαντικοί συντελεστές, ιδίως στην Ασία, και η γνώση κατανέμεται ομοιογενέστερα. Το μερίδιο της ΕΕ είναι μικρότερο από 25% και ο ΕΧΕ πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο.

- Η ένταση Ε&Α παραμένει στάσιμη στο σύνολο της ΕΕ, αλλά η στασιμότητα αυτή υποκρύπτει διαφορές σε εθνικό επίπεδο: την περίοδο 2000-2006 τα κράτη μέλη αύξησαν τις δαπάνες τους στον τομέα της έρευνας, αλλά το ΑΕΠ αυξήθηκε εξίσου, με αποτέλεσμα η ένταση να παραμένει στο 1,84% από το 2005. 17 κράτη μέλη, κυρίως εκείνα που καλύπτουν την καθυστέρησή τους, αύξησαν την ένταση έρευνας και τεχνολογίας, αλλά στα υπόλοιπα 10, που αντιπροσωπεύουν το 47% του ΑΕΠ της ΕΕ, η ένταση αυτή μειώθηκε.

- Η ένταση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα παραμένει υπερβολικά χαμηλή: η χρηματοδότηση της Ε&Α από τις επιχειρήσεις μειώθηκε στην ΕΕ, ενώ αυξήθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μικρότερο μέγεθος της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ και απαιτεί διαρθρωτικές για ταχέως αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, καινοτόμες ευρωπαϊκές αγορές, μείωση του κόστους των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κ.ά.

- Αριστεία στην έρευνα: ο αριθμός των ερευνητών αυξήθηκε από το 2000 με διπλάσια ταχύτητα από ότι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, παρόλο που η αναλογία τους στο εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη. Επιπλέον, η ΕΕ υπερτερεί σε αριθμό δημοσιεύσεων, αλλά συμμετέχει σε μικρότερο βαθμό από τις ΗΠΑ σε δημοσιεύσεις με ισχυρό αντίκτυπο.

- Αυξάνεται η προσέλκυση επενδύσεων και επαγγελματιών του επιστημονικού και τεχνολογικού τομέα από το εξωτερικό: Η ΕΕ προσελκύει ολοένα περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις έρευνας από τις ΗΠΑ, παρά την εξέλιξη της Ασίας. Ενδεικτικά, το 2005, θυγατρικές αμερικανικών εταιρειών πραγματοποίησαν το 62,5% των επενδύσεών τους σε έρευνα στην ΕΕ και μόνο το 3,3% στην Κίνα. Η ΕΕ προσελκύει επίσης ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες του επιστημονικού και τεχνολογικού τομέα από τρίτες χώρες.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος της ΕΕ για την επιστήμη και την έρευνα Janez Potocnik και ο αντιπρόεδρος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία Gunter Verheugen δήλωσαν ότι η σημερινή κρίση δεν επιτρέπει μείωση των επενδύσεων για την έρευνα και την καινοτομία. Αντίθετα, είναι η λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Μάθετε Περισσότερα