Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (European Particle-Physics Outreach Group, EPPOG ) διοργανώνει και εφέτος από 16 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2009, τα Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου και για εκπαιδευτικούς (5th International Particle Physics Masterclasses). 2.500 περίπου μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί (κλάδου ΠΕ4, ειδικότητας Φυσικού) από 18 ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων.

Χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια 70 περίπου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για μία ημέρα, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από ερευνητικά ενεργούς επιστήμονες και θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων.

Η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Αιγάλεω, θα διοργανώσουν και εφέτος τις ελληνικές εκδηλώσεις στα εξής Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Ιδρύματα: α) Πανεπιστήμιο Κρήτης (21 Μαρτίου) που θα δεχθεί 30 μαθητές, β) Πανεπιστήμιο Αθήνας (31 Μαρτίου) που θα δεχθεί 60 μαθητές, γ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1 Απριλίου) που θα δεχθεί 120 μαθητές, δ) ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (1 Απριλίου) που θα δεχθεί 40 μαθητές, ε) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2 Απριλίου) που θα δεχθεί 120 μαθητές και στ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (28 Μαρτίου) που θα δεχθεί 25 καθηγητές κλάδου ΠΕ4, ειδικότητας Φυσικού.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, πρέπει να είναι στην Γ΄ ή Β΄ Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Για να μπορέσουν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, οι ομάδες των μαθητών κάθε σχολείου θα είναι μέχρι 5 ατόμων. Από τις 220 θέσεις που διατίθενται στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και ΕΜΠ, 20 (κατά μέγιστο αριθμό) θα δοθούν σε μαθητές που προέρχονται εκτός των νομών Αττικής και Πειραιά. Οι υπόλοιπες θέσεις θα κληρωθούν αναλογικά με τις προτιμήσεις που θα δηλωθούν, κατά Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όλες οι Διευθύνσεις και όλοι οι τύποι σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά). Επίσης, το 50% των σχολείων θα είναι σχολεία που οι μαθητές τους δεν είχαν συμμετάσχει στην περσινή ανάλογη εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Φεβρουαρίου 2009, παρέχονται στην ιστοσελίδα www.physics.ntua.gr/MC_2009/.